curvelamp Foto via Facebook

Leuvense VELO maakt lampen van oude fietsonderdelen

Het Leuvense sociale-economiebedrijf VELO maakt hun Curve-lampen niet van materiaal dat je normaal tegenkomt bij een lampenmaker. Zoals hun naam al doet vermoeden, gebruiken ze gerecycleerde fietsonderdelen als basis voor hun product.

“Circulariteit zit in ons DNA, al van bij de start nu bijna 30 jaar geleden”, zegt VELO-directeur Jos Vandikkelen bij Leuven Actueel. “Daarom dat we steeds op zoek zijn naar toepassingen voor restproducten. Of het nu gaat om rubber, aluminium of ijzer: het maakt niet uit. Maar, een nieuw product lanceren vraagt heel specifieke deskundigheid, zowel naar esthetiek als naar marktsetting als aanpak van de verkoop. De partners in dit project hebben hun rol waargemaakt. Nu kunnen wij aan de slag.”

Kunstenaar Sep Verboom zit achter het ontwerp van de lamp. Hij leerde VELO kennen via Volmaakt, een organisatie die makers en ontwerpers uit de sociale economie aan elkaar koppelt. Om de samenwerking te stimuleren, krijgen ze steun van de provincie Vlaams-Brabant en de Stad Leuven.

Naast lampen maakt VELO in hun atelier ook kunst van oude fietsonderdelen die niet langer bruikbaar zijn.