Waregem Het pand nieuw 22

Waregemse winkelcentrum Het Pand steekt in een fonkelend nieuw kleedje

WAREGEM - Goed anderhalf jaar na de start van de werken heropende het bekende Waregemse winkelcentrum Het Pand opnieuw de deuren. De totale winkeloppervlakte in Het Pand is helemaal volzet: 31 nieuwe (of vernieuwde) handelszaken, 6 kantoren, het stadhuis en het postkantoor. De hele klus werd commercieel door het Antwerpse Ceusters mee begeleid. De realisatie van de werken werd geklaard in een recordtempo, met name op anderhalf jaar tijd. Onder meer het Zeebrugse bouwbedrijf Artes tekende voor het huzarenstukje. 

Het zijn geen evidente tijden voor retailzaken: onderlinge concurrentie, lagere marges, hogere kosten en online verkoop zetten het traditionele verkoopmodel onder druk. Maar het is niet allemaal kommer en kwel. Net nu zet stad Waregem extra in op het lokale handelsapparaat. Het stadsbestuur is ervan overtuigd dat winkelcentra, zelfs pal in het stadscentrum, een toekomst hebben en zelfs mee bepalend kunnen zijn voor de levendigheid van een stad.

Lange voorgeschiedenis

Het idee om een winkelcentrum in het stadscentrum te bouwen, dateert uit de ‘Golden Sixties’ van de vorige eeuw, een periode met toenemende welvaart en economische bloei. De eerste spadesteek voor Het Pand kwam er in 1972. Het project berustte op een publiek-private samenwerking, wat voor die tijd heel vernieuwend was. In september 1977 werd Het Pand officieel ingehuldigd. In dat jaar is er ook een fusie tussen Waregem, Beveren-Leie, Desselgem en Sint-Eloois-Vijve. Het Pand wordt zo ook het administratieve centrum van de nieuwe fusiegemeente.

In 1993 kreeg Het Pand er een landmark bij met een glazen piramide aan de toenmalige bioscoop. Nadien volgden nog twee nieuwe stookketels en een nieuwe vloer (2005) en nieuwe zonnewering en fris laagje verf voor de luifels (2014). Maar uiteindelijk was dat allemaal oplapwerk en werd beslist om het hele winkelcentrum te renoveren.

Totale make over

"We zijn fier dat Ceusters al van bij de opstart in 2017 actief heeft deelgenomen aan de diverse facetten van deze realisatie", aldus Dominique Desmeytere namens Ceusters. "Van deelname aan de denktank tot concrete invulling van het Pand waarbij wij quasi de helft van de 31 panden (her)onderhandeld hebben. Dit is een schoolvoorbeeld van hoe een binnenstedelijk project er zou kunnen uitzien. Er werd gezorgd voor een optimale branchemix en een evenwichtige verhouding tussen lokale handelaars en ketens. Door de specifieke locatie binnen een vrij dicht bevolkt residentiële stadskern én het gevarieerde aanbod zal de mobiliteit ook anders worden. Alles ligt immers binnen wandel of fietsafstand. Er is ook (goedkope) parkeerruimte onder het winkelcentrum."

Unieke formule

Op 1 februari 2021 startten de renovatiewerken van het enige winkelcentrum in België dat in handen is van een lokaal bestuur. Om alles zo vlot en zo snel mogelijk te kunnen uitvoeren, zocht en vond autonoom gemeentebedrijf WAGSO, samen met de verschillende handelaars, een tijdelijke locatie voor hen in het stadscentrum. Zo konden ze hun activiteiten voortzetten.
​Door de renovatie van Het Pand als één werf uit te voeren, zijn de stad, WAGSO, het architectenbureau Tim Wielfaert en de hoofdaannemers Artes (Zeebrugge) en EGG erin geslaagd om, samen met de vele onderaannemers en medewerkers, op 565 dagen het winkelcentrum volledig te strippen en herop te bouwen in al zijn glorie.

Boekhoudkundig staat 17,5 miljoen euro in het budget van de stad ingeschreven, maar de eindafrekening zal allicht rond de 20 miljoen schommelen omwille van oplopende prijzen.