chartreuse-7

Groep Monument geeft visitekaartje af in Luik

Ichartreuse-7n de West-Vlaamse ondernemerswereld schuilt heel wat vakkennis. Eén van die bedrijven is Groep Monument uit Ingelmunster dat er keer op keer in slaagt om met renovatie technieken historische gebouwen hun luister van weleer terug te bezorgen. Dit maal gebeurde dat in het Luikse, waar het domein en het voormalig klooster Couvent de la Chartreuse onder handen werd genomen. Met verbijsterend resultaat. Vandaag huisvest het convent een zorghotel dat model staat voor toekomstige woonzorg projecten in België.

Couvent de la Chartreuse heeft een totale oppervlakte van 8.105 m². De oppervlakte voor de serviceflats beslaat 3.036 m². Het gebouw Couvent de la Chartreuse herbergt 150 individuele kamers voor ouderenzorg, naast 32 assistentieflats voor minder zorgbehoevende bejaarden die volledig zelfstandig wensen te wonen. Zij kunnen meegenieten van alle zorgfaciliteiten. De flats zijn voorzien van alle comfort en bieden een eigen uniek uitzicht op de site, op de stad Luik of op het domein.

De voorbije zes jaar werd het klooster en de volledige kloostersite in samenwerking met Group Monument/Monument Real Estate NV (Ingelmunster) & Vulpia Real Estate/Vulpia Care (Brasschaat) omgebouwd van een vervallen kloostersite tot een ultra moderne en performante zorgsite. De geschiedenis van Couvent de la Chartreuse gaat terug tot in de 14de eeuw. Op de heuvel Mont Cornillon aan de samenvloeiing van de Ourthe en de Maas namen de kartuizermonniken van Saint-Bruno het bestaande klooster over (1360-1794). Na het vertrek van de monniken werd het gebouw openbaar verkocht. In 1817 versterken de Nederlanders het complex dat vanaf dan dienst doet als fort. Tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog deed het fort dienst als gevangenis door de Duitse bezetter. Sedert 1980 was het fort verlaten. (KC)