Johan Hemelaere boekt succes na succes met Horatius

Hemelaere Johan

De waarde van het aandeel Horatius bedroeg per 30 juni 2016 1,4669 euro, wat betekent dat het in het eerste kwartaal van het vierde boekjaar steeg met 15,31 procent. Sinds de start van het West-Vlaamse fonds Horatius , op 1 april 2013, steeg de private beleggingskorf al met bijna vijftig procent (46,69 procent). Architect achter dat succes is de in hartje Kortrijk wonende gewezen bankier Johan Hemelaere. Hij is, zeg maar, een meester belegger. Met Horatius mikt hij uitsluitend op erg vermogende beleggers/vennoten die minstens een kapitaal van 1 miljoen euro kunnen inleggen.

Volgens Johan Hemelaere is zijn succes niet enkel te danken aan de posities in enkele duurzame ondernemingen in de goud- en zilverexploitatie en -exploratie, maar is het ook toe te schrijven aan de waardestijging en de genereuze dividenduitkering (van meer dan 11 procent) van de supermajor Royal Dutch Shell. Horatius pakt in zijn aandelenkorf ook uit met een West-Vlaamse bedrijf, met name Picanol. "Onze favoriet Luc Tack, grootaandeelhouder van Picanol, werd teruggefloten door de institutionele aandeelhouders van Tessenderlo Chemie, zodat de megasynergie die hij ziet in een fusie van beide ondernemingen niet kan doorgaan," schrijf Hemelaere in zijn laatste nieuwsbrief. "Voor ons niet gelaten. De beurskoers van onze strategische positie in Picanol stootte na een aanvankelijke flauwte door naar een nieuwe topkoers."

Andere, internationale bedrijven of groepen die gevolgd worden zijn onder meer het Portugese Corticeira Amorim, het Canadese Alexco Resources Corporation, het Amerikaanse Microsoft en Hochschild Mining. Horatius participeert voor het grootste deel (58 procent) in mijn- en grondstofondernemingen. Johan Hemelaere zegt nog dat hij bij voorkeur aandacht schenkt aan aandelen die uit de gratie zijn en niet in de belangstelling staan. (KC)