windmolens zee

Limburgs bedrijf Nuhma biedt participaties aan in offshore windmolenparken

OOSTENDE - Het Limburgse Nuhma, ook wel eens Het Limburgse Klimaatbedrijf genoemd, biedt beleggers de mogelijkheid om mee te investeren in enkele Noordzee windmolenparken. Het betreft meer bepaald de voor de Belgische kust gelegen parken C-Power (het eerste soortgelijke park), Rentel en het nog te bouwen SeaMade. Instappen in de coöperatieve vennootschap kan al vanaf 50 euro per aandeel. Zowel natuurlijke personen als instellingen die de doelstellingen onderschrijven kunnen intekenen op de aandelen.

Nuhma is een investeringsholding in handen van 41 Limburgse gemeenten en de gemeente Laakdal. De kerntaken van Nuhma situeren zich op twee niveaus, met name in de productie van hernieuwbare energie en het leveren van diensten voor én aan haar aandeelhouders, de gemeenten. Nuhma heeft diverse participaties in vennootschappen die actief zijn in de productie van hernieuwbare energie. Denk hierbij aan bedrijven zoals Aspiravi, C-Power of Northwind die instaan voor windenergie op land en op zee. Voorts zijn er directe en indirecte participaties in biomassa en compostering via Bionerga en A&S Energie. Daarnaast zijn er deelnemingen in projecten rond waterkracht en transport van energie.

Maatschappelijke uitdaging

Vanaf vandaag kunnen burgers en maatschappen mee investeren in hernieuwbare energieprojecten waarin Nuhma betrokken is. Zo wil Nuhma het brede publiek de kans geven een steentje bij te dragen aan de energietransitie waarbij het huidige stelsel wordt omgevormd naar een decentraal energiesysteem dat steun verleent aan hernieuwbare energiebronnen zoals zonne- en windenergie.

Nuhma gaat met de oprichting van de coöperatieve vennootschap ECO2050 in op de vraag om het brede publiek meer te betrekken in haar activiteiten met betrekking tot hernieuwbare energieproductie. Burgers willen betrokken worden bij de aanpak van belangrijke maatschappelijke uitdagingen en problemen. Zij willen participeren, inspraak hebben, ideeën vorm geven of ondersteunen. "We hebben lang gezocht naar een goede formule om dat te doen met nieuwe projecten, die zich nu aandienen", heet het bij Nuhma. "Zo is ECO2050 ontstaan."

De zee

De eerste vennootschap waarin het brede publiek via ECO2050 kan investeren is Z-Kracht. De opgehaalde middelen zullen geïnvesteerd worden in deze nieuwe vennootschap die actief is in de Belgische offshore windenergie. Z-Kracht houdt aandelen aan in de operationele windparken C-Power en Rentel en financiert ze ook. Deze windparken in Noordzee zijn goed voor 96 windturbines die jaarlijks energie opwekken voor zo’n 600.000 gezinnen. Daarnaast financiert Z-Kracht het windpark SeaMade dat in volle ontwikkeling is en vanaf 2020 stroom zal leveren aan zo’n 485.000 gezinnen.