Deraeve Mik corona 20

Mik Deraeve trotseert de problemen van de Rode Zee

ROESELARE - De bedreiging van de trafiek die via de Rode Zee voorbij moet, zorgt voor heel wat kopbrekens. Het bedrijf van Mike Deraeve (leverancier van vooral veiligheidshandschoenen voor bedrijven) heeft er ook mee te maken. Maar Deraeve laat zich niet van de wijs brengen. Problem? Look for solution.      

Mik Deraeve belevert via zijn bedrijf Safety Products heel wat West-Vlaamse bedrijven met handschoenen die nuttig zijn 'on the floor'. Maar ook hij werd de voorbije dagen en weken niet gespaard door de problematiek van de oorlog in de Rode Zee.

Het West-Vlaamse veiligheidshandschoenen bedrijf van Mik Deraeve sr (ex-Midera) importeert jaarlijks 22 miljoen paar veiligheidshandschoenen uit het Verre Oosten, met name uit landen zoals China, Pakistan, India, Sri Lanka, Korea. Al die producten komen normaal via containertransporten naar Antwerpen of Le Havre. Maar door de aanvallen van Houthi-rebellen op de vrachtschepen, dienen  deze vrachtschepen rond het Afrikaanse continent te varen teneinde de Rode Zee te vermijden.

"Deze situatie betekent concreet dat de levertijden - in de normale situatie een levertijd van 4 à 5 weken - nu  door deze oorlogssituatie oplopen tot 8 à 9 weken", aldus Mik Deraeve. "Daardoor dienen wij onze volumes op te voeren teneinde onze klanten verdere garanties te bieden voor wat betreft het beleveren van de veiligheidshandschoenen en ten aller tijde de contracten te respecteren en de bevoorrading te garanderen."

Garanties bieden

Deraeve heeft heel wat referenties in zijn klantenportfolio. Onder meer bedrijven als Picanol, CNH of Bekaert bestellen hun veiligheidshandschoenen voor op het werk via Deraeve.

"Om deze leverproblemen te voorkomen dienen wij nu veel handschoenen te laten invliegen", aldus Mik Deraeve. "Dit is alvast het geval voor de goederen afkomstig uit India, Pakistan, Sri Lanka en Korea. Wat China betreft doen wed beroep op treintransport. De leveringstijd bedraagt een twintigtal dagen maar uiteraard hangt daar ook een ander prijskaartje aan vast. Wij kunnen enkel maar hopen dat deze toestand zo snel mogelijk normaliseert. Maar zoals dit er nu uitziet lijken de problemen nog lang niet van de baan. Gelukkig beschikken wij over een voorraad van meer dan 5 maanden in de vestigingen in België, Frankrijk en Slovakije, en hebben wij nu ook een volledige nieuwe productiesite in Frankrijk (Chateauroux) alsook in Marokko. Zo kunnen we leveringsgaranties aanbieden. Door deze situatie ondervinden we ook dat de diverse afnemers extra voorraden inslaan teneinde hun eigen productie niet in het gedrang te brengen. Vandaar dat ook wij onze voorraden drastisch opvoeren."