KVK visualisiatie nieuw stadion

Nieuw voetbalstadion KV Kortrijk komt een stap(je) dichterbij

KORTRIJK - Een nieuw voetbalstadion (met een capaciteit 15.000 toeschouwers) voor KV Kortrijk komt een stap dichterbij. Het Kortrijkse stadsbestuur onder leiding van burgemeester Vincent Van Quickenborne gaf vrijdagmiddag meer tekst en uitleg over de feasability studie die Leiedal uitvoerde in samenwerking met BRUT & B-Architecten, Mint en Idea Consult. Dit heeft geleid naar een masterplan. De studie schuift vooral deze twee opties naar voor: een PPS (publiek private samenwerking) is één mogelijkheid, Vincent Tan die zijn nek uitsteekt een andere mogelijkheid. PPS lijkt meest realistisch, want Vincent Tan heeft tot op vandaag nog altijd geen enkel  engagement genomen en was vrijdag ook niet op de persconferentie aanwezig.     

De resultaten van de feasability studie werden niet toevallig voorgesteld op Evolis, waar het stadion zou moeten komen. Flash back naar oktober 2017. Vincent Tan, de Maleisische multimiljonair en eigenaar van KV Kortrijk, engageert zich onder voorwaarden om 50 miljoen euro te investeren in een nieuw stadion voor KV Kortrijk op Evolis. Capaciteit: 15.000 zitjes en uitbreidbaar tot 20.000. Tan ontvouwde zijn plan toen in aanwezigheid van het Kortrijkse stadsbestuur en de verantwoordelijken van Leiedal. Toen werd gezegd dat tegen de zomer van 2018 moest blijken of het  ambitieuze plan levensvatbaar is.

Die feasability studie is nu, met enige vertraging, klaar. De stad Kortrijk zei een jaar terug nog bij monde van de burgemeester dat ze enkel het dossier wilde helpen faciliteren maar niet wil helpen financieren. Daar wordt nu -verkiezingsstunt of niet?- partieel op teruggekomen. Vrijdagmiddag werd  in de kantoren van Trustteam aangekondigd dat er mogelijkheden zijn middels een PPS-constructie (een privaat publiek samenwerking), een veel gebruikt en ook efficiënt concept in openbare aanbestedingen. Kortrijk paste dit ook al toe bij de bouw van een nieuw zwembad. De Ghelamco Arena is ook het product van een PPS. In Kortrijk zou het onder meer kunnen betekenen dat de overheid (via Leiedal) de grond ter beschikking stelt van een projectontwikkelaar. Mogelijks kunnen ook de terreinen van het oude stadion dan in de weegschaal worden geworpen als pasmunt.

Wachten op Godot

Rond het dossier van een nieuw stadion blijven een groot aantal vragen onbeantwoord. Quid bijvoorbeeld met de timing van de aankondiging aan de vooravond van de verkiezingen? Zal de stad alsnog -direct of indirect- geld uittrekken voor een nieuw stadion? Waarom blijft Vincent Tan helemaal aan de oppervlakte? Wat met het probleem van de ontsluiting ten gronde (materie waar de Vlaamse overheid bevoegd is)? De Vlaamse overheid heeft tot op vandaag zijn huiswerk nog altijd niet gemaakt en liet aan het stadsbestuur weten dat er voor 2019 niets meer moet verwacht worden. Gezien de Vlaamse verkiezingen in 2019 ook dicht in de buurt komen, zou dat een rondje 'Wachten op Godot' kunnen worden.

In de ogen van het Kortrijkse stadsbestuur moet een nieuw voetbalstadion -als het er ooit komt -ook plaats bieden aan kantoren of aan activiteiten met een meerwaarde, zoals bijvoorbeeld een hotel. Volgens het nu voorliggende masterplan komt er, naast het voetbalstadion, ook een multifunctioneel gebouw van 15.000 vierkante meter met ruimte voor horeca en sportfaciliteiten. Er wordt alvast een zone van 8 hectare voorbehouden op de 'kop' van Evolis.