Bekaert Oswald Schmid 21

Oostenrijkse ‘wonderdokter’ Oswald Schmid maakt zijn beloftes waar bij Bekaert

ZWEVEGEM - De West-Vlaamse multinational Bekaert legt in zijn jaarrapport uitmuntende groeicijfers voor, alsook een meer dan behoorlijk financieel rapport. Getekend Oswald Schmid, de Oostenrijkse wonderdokter die sinds twee jaar (net voor covid) de touwtjes in handen heeft bij Bekaert. Bij Bekaert werken wereldwijd 27.000 mensen, van wie 1.600 in België en 9.000 in China. De kleine helft (44 procent) van de Bekaert-producten is bestemd voor de autobandenmarkt en de autosector, 20 procent voor de bouw, 10 procent voor basismaterialen en 9 procent voor de landbouw.

 

 

De jaarcijfers van Bekaert mogen gezien worden, en dat werd vrijdag laatst ook meteen beloond op de beurs met een stijging van het aandeel met 4,57 procent. De omzet steeg met 28 procent en bereikte een recordhoogte met 4,8 miljard euro (+28%). Daarnaast wordt 515 miljoen euro bedrijfswinst (+89%) geboekt. Daarmee haalde Schmid de beloofde 10 procent winstmarge op de omzet. De cijfers lagen ook hoger dan in 2019. De CEO van Bekaert, die het woord 'mijlpaal' in de mond nam,  schrijft de succesratio's at toen aan een strak prijszettingsbeleid en een goede kostencontrole.

Op alle fronten

Opvallend in het jaarrapport is ook dat letterlijk alle divisies het beter doen. De grootste business unit - rubberversterking, die onder meer staalkoord produceert voor de versterking van autobanden - rondde voor het eerst de kaap van 2 miljard euro omzet. Met 247 miljoen euro winst levert ze ook de helft van de groepswinst.

Ook de staaldraaddivisie - die staaldraad levert voor de bouw, de landbouw en de autosector - speelde zich met 1,8 miljard euro omzet en 209 miljoen euro winst in de recordtabellen. De afdeling BBRG, die onder meer staalkabels maakt voor de offshoresector, lijkt volledig uit de problemen te zijn. Ook daar werd een winstmarge op de omzet gehaald van 10 procent. De toekomst van BBRG oogt rooskleurig. Het orderboekje is 96 procent meer gevuld dan vorig jaar. De vierde divisie, het kleine 'specialty business', waarin de populaire Dramix-staalvezels zitten voor de versterking van beton in de bouw, boekte een winstmarge van 14,7 procent.

Wat de toekomst betreft, zegt Schmid dat hij vasthoudt aan een organische omzetgroei van minimaal 3 procent per jaar tussen nu en 2026, alsook aan een bedrijfswinstmarge van 9 à 11 procent.