Out of Office met Stefaan Verhamme (POM West-Vlaanderen): “Een date met Michèle Sioen, waarom niet?”

BRUGGE - Beroepshalve is Kortrijkzaan Stefaan Verhamme wel bekend top kaderlid bij POM West-Vlaanderen. Hij is er als clustermanager verantwoordelijk voor de sectoren Nieuwe Materialen, Machinebouw & Mechatronica, en Duurzaam Bouwen. Zijn vakantieplezier zocht hij samen met zijn gezin in Italië. Tijd voor Out of Office. 

-Voor welke artiest sta je als eerste in de rij om tickets te kopen?

-Het volgende concert waarvoor ik tickets heb is de hommage aan Jacques Brel in het Kursaal van Oostende. Ik kijk ernaar uit hoe de zanger Olivier Laurent de muziek en de mens, en bovenal de ziel van Jacques Brel weer tot leven zal brengen.

-Welk gerecht en welke drank mogen ze op tafel zetten als jij het feestvarken bent?

-In deze zomertijden geniet ik er van om in goede compagnie mosselen natuur te eten met een fris glaasje Muscadet.

-Waar zou je een toerist naartoe sturen die in uw regio iets moois wilt ontdekken?

-De internationale rozentuin en het begijnhof van Kortrijk. Allebei verborgen parels en meer dan de moeite waard om te ontdekken.

-Voor wie neem je zeker de telefoon op, ook al is het 3 uur ’s nachts?

-Ik heb mijn telefoon niet bij mij ’s nachts. Met drie tienerdochters in huis zou dit nog kunnen veranderen. Voor vrouw en dochters  neem ik zeker de telefoon op, ook voor mijn ouders. De rest kan wachten tot de ochtend.

Tanzania en Kenia

-Op welke vakantiebestemming zou je met plezier een quarantaine van 14 dagen willen uitzitten?

-Stuur me maar op safari-quarantaine in Tanzania en Kenia. 14 dagen in uitgestrekte natuurparken tussen the big five, je zou voor minder positief willen testen.

-Welk tv-programma mogen we als jouw ‘guilty pleasure’ beschouwen?

-Stiekem hoop ik om ooit eens te mogen deelnemen aan De Mol. Ik ben altijd al fan geweest, en beleef dit programma graag met anderen. Zo volgden we twintig jaren geleden op kot in Barcelona het toenmalig seizoen van De Mol op VHS-cassetten. Mijn Mexicaanse en Spaanse kotgenoten begrepen geen Nederlands, maar zochten ook lustig mee naar wie ‘El Topo’ was. Echt top.

-Wat is de belangrijkste tip die uw kinderen zeker moeten onthouden?

-Teamwork makes the dream work. Ik steun mijn dochters om zich te engageren in een dans- en turnclub, scouts, studentenclub, of andere verenigingen. Je leert er veel bij en bouwt tegelijk vriendschappen voor het leven op.

-Welk programmapunt moet een politicus realiseren die uw stem wilt verdienen?

-Politici met visie op lange termijn en met slagkracht om beleid uit te voeren. Dat hebben we nodig en die verdienen onze stem. Voor het behoud van de economische welvaart moeten we zuurstof geven aan onze industrie door innovatie en duurzaamheid te stimuleren. Een beleid voeren dat bedrijven zin geeft om zich in West-Vlaanderen te verankeren en hier te investeren. Ik zoek vooral naar politici die hiermee bezig zijn, en heb geen boodschap aan politici die druk bezig zijn met hun imago op sociale media, met het paaien van de vermeende achterban of met hun plaats voor de volgende verkiezingen.

-Met welk cadeau kan men u écht een plezier doen?

-Mijn vrouw en ik vinden het altijd leuk om een restaurantbon cadeau te krijgen van een locatie waar we nog niet geweest zijn. Samen genieten van een culinair avondje quality time moeten we meer doen.

-Waar in uw buurt vind je een toonbeeld van gepassioneerd ondernemerschap?

-Ik breek graag een lans voor de West-Vlaamse maakindustrie. Bedrijven die innovatief en creatief aan de slag gaan om producten met meerwaarde te maken en internationaal te vermarkten. Bedrijven die al meerdere generaties getuigen van gepassioneerd ondernemerschap in het DNA, en in handen zijn van families die het beste voor hebben met onze streek. Deze bedrijven moeten we koesteren en verdienen onze steun en waardering.

Een vespa of een Mercedes?

-Welk object op 4 wielen komt het meest in jouw dromen voor?

-Ik heb bitter weinig interesse in wagens, en droom er al zeker niet over. Een object op vier wielen moet gewoon functioneel en veilig zijn. Waar ik wel al eens over nagedacht heb is een elektrische vespa. Een typische midlife-aankoop, lijkt me. Ik wacht hier dus nog even mee, want voorlopig nog niet aan de orde.

-Welke klus heb je al zo vaak uitgesteld dat je huisgenoten er nerveus van worden?

-We hebben onze woning al grondig gerenoveerd, en hebben nog enkele leuke huisprojecten in gedachten voor de toekomst, zoals de inrichting van onze zolder. Soms willen we natuurlijk dat het allemaal wat sneller gaat, maar van nervositeit valt eigenlijk weinig te merken.

-Voor welke cursus zou u zich nog willen inschrijven als je wat meer tijd had?

-Sinds 2022 ben ik als zelfstandige in bijberoep actief als stadsgids in Kortrijk. Ik heb hiervoor al wat modules aan opleidingen mogen volgen, en zal mij hier blijven in verdiepen. Naast regio Kortrijk, heb ik op termijn enkele Europese streken in gedachten. Vanuit POM West-Vlaanderen zijn we ook een groot pleitbezorger om levenslang leren te promoten bij alle bedrijven. Zelf zie ik mij wel nog eens een post-graduaat over circulaire economie volgen.

-Voor welk restaurant zou je een afspraak durven verzetten?

-Ik maak graag plaats in de agenda voor een etentje in de tuin van restaurant El Jardí de l’Abadessa in Barcelona.

-Waar ga je bewust iets kopen omdat het aanbod 'Made in West-Vlaanderen' is?

-Ik ben van het principe om bij aankopen altijd lokale handelaars of bedrijven te steunen indien mogelijk.

-Als je niet naar het budget moet kijken, welke auto staat dan in je garage?

-Zo’n zwart taxibusje van Mercedes. Ideaal qua ruimte en comfort voor een grote menage.

De bossen rond Firenze

-Op welke leeftijd wil je het roer doorgeven?

-Ik ben nog te jong om bezig te zijn met overdracht of pensionering. Binnen organisatie als POM West-Vlaanderen kijk ik vooral uit naar alle geplande innovatieprojecten in de toekomst.

-Aan welke huishoudelijke taak heb je een absolute bloedhekel?

-Ik zie me geen ramen poetsen. Het zou ook geen zicht en mooi resultaat zijn.

-Met welke West-Vlaamse ondernemer (M/V) zou je een Blind Date (Bizz) wel zien zitten?

-Met Michèle Sioen. CEO van het innovatieve textielbedrijf Sioen en vrouw met een sterke visie. Toen ik nog voor VBO werkte heb ik haar even gekend in haar mandaat als voorzitter.

-Op welke sportprestatie ben je stiekem jaloers?

Ik bewonder onze Olympische kampioenen zoals Nafi Thiam of Nina Derwael, die jaren hebben moeten knokken om uiteindelijk tot de wereldtop te behoren. Chapeau.

-Over welk onderwerp zou je een boze lezersbrief naar een krant durven sturen?

-Foute berichten die mensen of verenigingen waarmee ik mij sterk verbonden voel, ondoordacht in een negatief daglicht plaatsen, laat ik niet zomaar passeren. Vorig jaar heb ik nog eens op mijn strepen moeten staan om foute informatie in een kwaliteitskrant te laten schrappen en rechtzetten.

-Hoeveel % bedraagt de kans dat je ooit op een verkiezingslijst zult belanden?

-Engagement en maatschappelijke verantwoordelijkheid vind ik heel belangrijk. Ook voor mezelf. Dus ik plaats me in groep tussen 50% en 60% kans.

-Waar mag het vakantiehuis staan dat de Nationale Loterij je cadeau wil doen?

-In de bosrijke heuvels met zicht op het magnifieke Firenze.

-Met welk zelfgemaakt gerecht durf jij je inschrijven voor een kookwedstrijd?

-Met mijn scampi’s in een licht pikant en romig sausje.

-Wie krijgt zeker een vermelding in je speech als je de Nobelprijs voor Economie wint?

-Alle werkgevers die mij ooit in dienst hebben genomen en veel kansen en vertrouwen hebben gegeven, te beginnen met advocatenkantoor Verhamme tot momenteel POM West-Vlaanderen.