Urban Crops zorgt voor wereldwijde revolutie in de landbouw

IMG_5374

Een revolutie in de landbouwsector wereldwijd. Zo noemen de Limburgse initiatiefnemers Maarten Vandecruys en Franc Bogovic hun uitvinding, die gebundeld wordt in de start-up Urban Crops. Het duo kwam zich in West-Vlaanderen vestigen  (Beveren-Leie) op voorstel van de West-Vlaamse ondernemer Frederic Bulcaen (Typhoon). Bulcaen is als mede financier, mentor en facilitator mee betrokken. Het trio Vercruysse-Bogovic-Bulcaen is elk voor één derde aandeelhouder in Urban Crops.

Urban Crops kweekt indoor groenten, kruiden en planten op basis van eigen LED-technologie en hydroponics. Een verrassende insteek, maar wel een met veel voordelen, weet Frederic Bulcaen: “De kweektijd wordt dankzij de eigen LED-technologie drastisch ingekort,” zegt Bulcaen. “Als het nu ruim twee maanden duurt om een krop sla naar de markt te brengen, zal dat nu kunnen in minder dan drie weken tijd. Bovendien kunnen we aantonen dat het product een hogere voedingswaarde bevat dan traditionele producten of zelfs bioproducten. ”

Dankzij het nieuwe procédé zal in principe iedereen nu zoveel gemakkelijker zijn eigen aanbod kunnen kweken. Hoeft het gezegd dat dit bijvoorbeeld in de horeca, in rusthuizen of in scholen een kleine revolutie met zich kan meebrengen? Sneller en goedkoper en last but not least beter ook want de LED-technologie maakt meteen komaf met de vaak omstreden wereld van de pesticiden. De interesse is groot en komt al uit verschillende uithoeken van de wereld. "De landbouwsector en de voedingsbranche volgen ons van dichtbij," zeggen de initiatiefnemers.

Frederic Bulcaen gooit bij Urban Crops zijn ervaring en advies in de weegschaal. De dagelijkse operatie worden echter geleid door de tandem Vercruysse-Bogovic. De voorbije maanden werd in alle stilte gewerkt aan het op punt stellen van de technologie die nu marktrijp is, wat een investering vergde van in totaal 500.000 euro. De Vlerick School hielp alles finetunen. Frederic Bulcaen is en blijft, samen met zijn vennoot en rechter hand Kris Devidt, aan de slag bij zijn kmo Typhoon (de referentie inzake industriële ontstoffing) uit Beveren-Leie. (KC)