ConXioNcybercrime-through-the-internet-PULKSL9

Voor ConXioN is de mens nog altijd de beste garantie tegen hacking

DEERLIJK - "Hackers zijn geniaal en raken er altijd wel door. Er bestaat geen heilige graal in security. Maar de beste beveiliging is nog altijd de persoon aan de poort en niet de camera. Gebruikers die zich bewust zijn dat er een spam mail of foute bijlage is, zullen die ook niet openen." Zo luidt de thesis van het Deerlijkse ICT-consultancybedrijf ConXioN van CEO Chris Debyser. ConXioN is onder meer gespecialiseerd in digitale beveiliging van IT-systemen, een opkomend thema zoals ook het dossier Picanol bewijst.

Volgens CEO Chris Debyser doen bedrijven er meer dan ooit goed aan een aantal principes voor ogen te houden. Want aanvallen op systemen zijn wereldwijd dagelijkse kost. "De zwakste schakel in cybersecurity en cyberaanvallen blijft nog steeds de mens", aldus Debyser. "Het is dus van cruciaal belang je medewerkers goed te informeren en te sensibiliseren over de gevaren rond cyberaanvallen. Voorkomen is nog altijd beter dan genezen. Met ConXioN zetten we hard in op sensibilisering en geven we ook een reeks trainingen waarbij we concreet bruikbare tips doorgeven over het behandelen van bijvoorbeeld phishing mails naar aanleiding van koopjesperiodes, kerstshopping of Valentijn. Sowieso blijft ook een slim antivirusprogramma erg belangrijk. Bij antivirusprogramma’s zie je in grote lijnen 2 soorten. Eén die verbindt met het internet en op dat niveau threats tegenhoudt. Een tweede, meer geavanceerde is deze die los van de internetverbinding op je computer draait en zich via Machine Learning zelf bijschoolt en anomalieën herkent en tegenhoudt. Een ‘layered security’- approach is het meest effectieve en efficiëntste. Je IT-omgeving wordt zo per laag beschermd (op webniveau en op e-mailniveau). Deze security bevat email security en firewall. Dit intelligent systeem herkent mogelijke threats en treedt proactief op zodat gevaren je mailbox niet bereiken."

Ook een goeie backup en recovery policy, die op de juiste manier geconfigureerd is, helpen een heel eind ver. "Bij een aanval of infectie kan je zo sneller het systeem terug operationeel krijgen", aldus nog Debyser. "Het lijkt voor de hand liggend, maar wordt vaak vergeten of verkeerd geconfigureerd."

In zijn vorig jaar geopende en in Waregem (pal naast de E17) gevestigde Experience Center, powered by Microsoft, kunnen bedrijven in de praktijk nagaan hoe men zich best kan beveiligen.

info: https://media.conxion.be/security/