Nieuws West-Vlaanderen West-Vlaamse bouwbedrijven rekenen op verlenging van BTW-verlaging

West-Vlaamse bouwbedrijven rekenen op verlenging van BTW-verlaging

West-Vlaamse bouwbedrijven rekenen op verlenging van BTW-verlaging

KORTRIJK – De bouwsector heeft het in deze aartsmoeilijke tijden alles bijeen vrij behoorlijk gedaan. De BTW-verlaging voor renovatie en sloop, heeft daar zeker toe bijgedragen. Minister van Financiën Vincent Van Peteghem heeft zopas aangekondigd dat hij de maatregel nog wil verlengen na 2022. Dat zou ontegensprekelijk voor bijkomend soelaas zorgen.   

Minister van Financiën Vincent Van Peteghem kreeg zopas groen licht van Europa voor de verlenging van de BTW-verlaging voor sloop en heropbouw. De afgelopen maanden werd hard onderhandeld om die verlagingen mogelijk te maken die de duurzame omslag kunnen ondersteunen.

De Europese Raad Economische en Financiële Zaken (Ecofin) keurde dinsdag unaniem de hervorming van de Europese BTW-regelgeving goed. De hervorming is erop gericht de lidstaten meer flexibiliteit te geven binnen de toepassing van BTW-tarieven, zonder het belang van eerlijke concurrentie binnen de Europese markt uit het oog te verliezen. Zo breidt Ecofin ook de lijst uit met mogelijke BTW-verlagingen die een lidstaat mag doorvoeren. Dat moet nu per land gebeuren.  Van Peteghem laat weten er snel werk te willen van maken.

 Steun voor diverse groepen

Het verlaagde BTW-tarief voor sloop en heropbouw kan  een belangrijke stimulans zijn voor diverse groepen. De BTW-verlaging van 21% naar 6% voor sloop en heropbouw werd ongeveer een jaar geleden reeds als relance maatregel in het leven geroepen met drie concrete doelstellingen: de koopkracht van de gezinnen ondersteunen, een boost geven aan het vervangen van verouderde en energieverslindende woningen en finaal ook de bouwsector ondersteunen in crisistijd.

De relancemaatregel loopt nog tot eind 2022, maar een verlenging dringt zich op, zo laat Van Peteghem nu weten. “De komende jaren wacht ons een belangrijke uitdaging om het verouderd woningpatrimonium versneld te verduurzamen”, luidt het in een communiqué. “Een verlenging zou het voor gezinnen ook de komende jaren betaalbaarder maken om een verouderde woning in te ruilen voor een nieuwe duurzame woning.”  Minister Van Peteghem zegt nog zich bewust te zijn van het feit dat veel bouwprojecten die nu of binnenkort worden opgestart, een duurtijd kennen tot na 2022. Zowel gezinnen als ontwikkelaars verdienen daarom snel duidelijkheid en rechtszekerheid.

 

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.