newyork_ils_-explore_01_800x608

Voka Tech@venture stoomt starters klaar om New York te veroveren

"Vlaanderen telt veel tech scale-ups; jonge groeibedrijven. Maar om echt te groeien, is internationaliseren noodzakelijk", zegt Sven De Vocht, directeur Dienstverlening bij Voka - Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland. Ongeveer 14% van de Vlaamse technologiestarters trekt daarvoor naar de VS. Om tech start-ups en scale-ups hierin te begeleiden, lanceert Voka - Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland in mei Voka Tech@venture – New York.

"Het start-up-ecosysteem in New York groeit snel en de techsector vertegenwoordigt er meer dan 147 miljard dollar. Hiermee staat New York in de top 3 van beste techomgevingen ter wereld. New York is voor Vlaamse scale-ups dus de perfecte uitvalsbasis om de Noord-Amerikaanse markt te veroveren en Amerikaans investeringskapitaal op te halen", zegt Sven De Vocht.

Ook de Antwerpse softwareontwikkelaar Twikit trok richting de VS, waar hij intussen verschillende klanten heeft. "Amerikanen doen op een heel andere manier zaken", zeggen Gijs Hoppenbrouwers en Martijn Joris, de oprichters van Twikit. "In België duurt een eerste salesmeeting om een product uit te leggen minstens een uur. In de VS krijg je hooguit enkele minuten en praat je niet over een product maar over ‘value’ of meerwaarde. In het begin oefenden wij onze verkoopspitch wel tien keer per dag tegenover kennissen, collega’s, klanten, coaches, … Met hun feedback verfijnden we telkens de woorden en argumenten om tot een uitgepuurde versie te komen die blijft hangen."

"Als je wil leren hoe je met een Amerikaan zaken doet, vergeet dan even alles wat je denkt te weten over de Amerikaanse cultuur. Vertrek met een open geest naar ginder en zorg ervoor dat je een echte Amerikaanse coach hebt. Na een uurtje sparren begin je te beseffen dat je in een andere cultuur bent terechtgekomen met hele andere gewoontes en denkwijze."

Nieuw traject

Onderzoek leert dat toegang tot de internationale markt, nood aan kapitaal en het vinden van talent de drie grootste hinderpalen zijn voor scale-ups. Sven De Vocht: "Met Voka Tech@venture-New York spelen we hierop in. We hebben een heel traject uitgestippeld waarin we in groep thema’s zoals verkopen in de VS, marktrijp maken van je product en jouw verkoopspitch behandelen. Dat combineren we met individuele sessies waarbij de deelnemers een concreet actieplan moeten opstellen. En dan volgt het hoogtepunt van het traject met een vijfdaags werkbezoek aan New York, met verschillende workshops, een pitchavond voor investeerders, een-op-eenmeetings met potentiële klanten, partners, investeerders, etc."

New York is de eerste hotspot van Voka Tech@venture. In het najaar van 2022 volgen de hotspots München en Tel Aviv en in 2023 Parijs en Amsterdam. Dit programma loopt in samenwerking met het Vlaams Agentschap Innoveren & Ondernemen.

Meer info over dit traject vind je op deze webpagina.