Notre dame 2

Group Monument mag deel van de Parijse Notre Dame helpen restaureren

INGELMUNSTER - Group Monument, van de familie De Poorter, mag een deel van de Parijse Notre Dame helpen restaureren. De monumentale Parijse kathedraal ging in het voorjaar van 2019 in vlammen op en president Emmanuel Macron beloofde toen de algehele restauratie binnen de vijf jaar. Een termijn die sowieso moeilijk zal gehaald worden. Group Monument zal de werken voor de 'restauratie van de eeuw' opstarten in september. 

Group Monument, ook wel bekend als Monument Vandekerckhove, is een naam als een klok in het restaureren van historisch erfgoed. Dat niet alleen in eigen land maar even goed ook in het buitenland, tot in Viëtnam toe. Het bedrijf is nog altijd voor de volle honderd procent familiaal en staat onder leiding van Pieter De Poorter.

Meteen na de rampzalige brand, manifesteerde het nichebedrijf uit Ingelmunster zich al bij de Franse autoriteiten, die ook prompt interesse toonden voor het West-Vlaamse vakwerk. De Franse administratieve molen maalt echter erg traag. Pas nu is er zekerheid dat de West-Vlaamse expertise zal worden ingezet voor het restaureren van de zogenaamde dwarsbeuk van de kathedraal.

Bedrijf met geschiedenis

Group Monument is het levenswerk van de in juni 2021 overleden Jozef De Poorter. Als jong kaderlid bij het West-Vlaamse aannemersbedrijf Vandekerckhove (van de broers Jozef en Georges Vandekerckhove) tekende hij in 1989 voor een management buy out.

De ondernemer in Jozef De Poorter had toen ook al zijn eigen bedrijf (MRT in Deinze, specialist in restauratietechnieken) opgericht en geïntegreerd binnen het bedrijf Vandekerckhove. Over de overname van Vandekerckhove, dat herdoopt werd tot Group Monument, zei rasondernemer Jozef De Poorter ooit in een interview met het ledenblad van Voka West-Vlaanderen: "Het was een zware financiële dobber maar ik heb er nooit spijt van gehad."

Vandaag wordt het familiebedrijf met bravoure geleid door zoon Pieter De Poorter de echtgenoot van onderneemster en politica Kathleen Verhelst (Verhelst, Oudenburg).