Davy Brocatus Davy Brocatus. Foto: Jan Van der Perre

Niet iedereen tevreden over nieuw terrassenreglement: “Veel onzekerheid voor ondernemers”

Het nieuw terrassenreglement van de stad Antwerpen kwam tot stand na moeilijke onderhandelingen met de horecasector. “Voor heel wat ondernemers blijft er onzekerheid”, zegt Davy Brocatus, voorzitter van Ho.Re.Ca Antwerpen.

De stad Antwerpen past het terrassenreglement aan. Zo wordt het voor zaakvoerders mogelijk om een afgedekt winterterras aan de gevel de plaatsen. Een andere aanpassing betreft de overname van een horecazaak. Sommige cafés en restaurant zijn gevestigd in een pand dat eigenlijk een winkelbestemming heeft. De nieuwe zaakvoerder moet in zo’n geval een bestemmingswijziging aanvragen. De stad oordeelt dan of er in de straat wel voldoende draagvlak is voor zo’n zaak. “Als het pand dus een winkelbestemming heeft, kan de aanvraag voor een horecazaak worden geweigerd omdat we als stad daar liever opnieuw een winkel willen”, zegt Koen Kennis (N-VA), Antwerps schepen van Middenstand.

Volgens Brocatus van Ho.Re.Ca is niet iedereen gevonden voor de aanpassingen. Het reglement kwam tot stand na zware onderhandelingen.

“De stad Antwerpen wou dat bij een overname het terras niet mee in het handelsfonds zou zitten, terwijl de inkomsten gebaseerd zijn op zowel de binnen- als buitenruimte”, zegt Brocatus. “De nieuwe zaakvoerder zou een nieuwe terrasvergunning moeten aanvragen. Het is dan steeds afwachten wat het resultaat zou zijn van het openbaar onderzoek. De uitkomst valt niet te voorspellen. De zaakvoerder zou dus met veel onzekerheid zitten. Gelukkig konden we deze regeling tegen houden.”

Ook in het element rond bestemmingswijziging zit volgens Brocatus een element van onzekerheid. “Het beperkt de vrijheid van ondernemen. Ondernemers kiezen op basis van de opportuniteiten die zich aanbieden. Kijk naar de Steenhouwersvest. Dit is nu een mooie bloeiende straat, maar dit had niemand tien jaar geleden durven voorspellen.”

Cafés en restaurants mogen een winterterras zetten. De stad legt duidelijke voorwaarden vast.

“Het is een gemiste kans dat deze regeling alleen geldt voor gevelterrassen en niet voor eilandterrassen”, zegt Brocatus. “De stad is bezorgd over zaakvoerders die zich niet houden aan de regels. Dit is een fout argument, want de stad kan hen steeds controleren en bestraffen als nodig is. Levendig horeca is belangrijk voor een stad. We herinneren ons toch allemaal het effect van de coronapandemie op de samenleving.”