Nieuws Kempen Grote finale van Turnhoutse cultuurzomer

Grote finale van Turnhoutse cultuurzomer

Grote finale van Turnhoutse cultuurzomer

Wat betekent het om Kempenaar te zijn? Hierover vertelt geboren Turnhoutenaar Vitalski zelf aanstaande zondag in Zevendonk. Hij haalt er herinneringen op aan Van de Ven in Olen, en mijmert over enkele bekende ondernemers uit onze regio. Stadstoeren, de Turnhoutse cultuurzomer, heeft de rest van de vakantie verrassingen in petto. Wie echter de rondgang door de wijken nog wil meebeleven, moet snel zijn: ‘Rondtoeren’ krijgt het komende weekend een grote finale in Zevendonk.

“We hebben de voorbije weken al heel wat bijzondere, verrassende en vernieuwende voorstellingen gezien, en toch tappen we in Zevendonk uit alweer een ander vaatje”,  zegt Turnhouts schepen van Cultuur Astrid Wittebolle. “Als ik ergens trots op ben, dan toch zeker op de rijkdom en variatie van ons lokale cultuuraanbod. Turnhoutenaren zijn echte krakken.”

Daar is alvast Vitalski het roerend over eens. In zijn meest recente boek ‘De Kempenkrak’ gaat hij op zoek naar de geschiedenis en de volksaard van de Kempenaar. Wat het betekent om van de Kempen afkomstig te zijn, komt de geboren Turnhoutenaar aanstaande zondag zelf in Zevendonk vertellen.

Vitalski herinnert zich nog dat hij in 1979 samen met zijn moeder een nieuwe bureaustoel ging kopen bij Van de Ven in Olen. Ze vertrokken in Vosselaar, bij Janssen Pharmaceutica, en passeerden langs dorpsscholen, steenfabrieken, vaarten met prachtige jaagpaden. Hij mijmert over de biografieën van Micha Mara, Staf van het Ijsboerke, Staf van Shoeconfex. En hij tracht de ‘Kempische droom’ te definiëren.

Zondagnamiddag landt Radio Blokbuster op het Zevendonkplein. In een volkse, poëtische activiteitenreeks zet de uitzending de Zevendonkenaars en hun talenten centraal. Showbizz Bart en Soe Nsuki zijn de presentatoren van dienst en maken een praatje met de buurtbewoners. “Een allerlaatste tip wil ik nog meegeven”, zegt schepen Wittebolle. “Al was het maar om de volheid van ons theaterspectrum te bewijzen. Wil je je laten onderdompelen in een echte theaterbeleving, ga dan zaterdag mee op reis met bart van gyseghem | a sinnerman. Hij brengt zijn voorstelling, gebaseerd op een dichtbundel van Peter Holvoet-Hanssen, langs een traject van 6 km.” De theatertocht start aan de kerk van Zevendonk.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.

Turnhout
Turnhout

Zesde overname voor SwimmingMonkey

SwimmingMonkey uit Turnhout heeft een 6e overname van een Amerikaanse affiliate en display advertising website gerealiseerd. Het gaat om www.kempoo.com,… Lees meer