Stig Knapen (Project Engineer bij SEDS) & Seppe Van Hout (CEO van SEDS) Stig Knapen (projectingenieur bij SEDS) & Seppe Van Hout (CEO van SEDS). Foto: Techlink

Installatiebedrijf uit Geel valt in de prijzen op Techlink Awards 2023

GEEL, LIER - SEDS, een klein bedrijf uit Geel, heeft met zijn intelligent energiesysteem voor de collectieve huisvesting O3 SHIFT in Lier een prijs in de wacht gesleept op de Techlink Awards 2023. "De winnaars spelen een voortrekkersrol in de energietransitie", klinkt het bij Techlink.

Vorige week heeft Techlink haar awards uitgereikt aan zes bedrijven die een innovatief en duurzaam dossier hadden ingediend. SEDS, dat staat voor Sustainable Energy Distribution System, werd bekroond tot winnaar in de categorie 'Duurzame nieuwbouw'.

LEES OOK. Sustainable Starter van de Week: ‘Sustainable Energy Distribution System’, of kortweg SEDS

Het bedrijf maakt deel uit van het collectief 03 SHIFT Lier, een bouwproject met 71 energiezuinige woningen in de stad Lier. SEDS is ingezet om zijn intelligent energiesysteem te plaatsen dat de meergezinswoningen "op een duurzame en energie-efficiënte manier voorziet van sanitair warm water en seizoensgebonden comforttemperatuur".

Efficiënter energiegebruik

Het systeem bevat een unit dat is aangesloten op een geothermische boorput en zonnepanelen. De geproduceerde energie wordt centraal omgezet en aangesloten op de unit waardoor de energie minder afstand hoeft af te leggen. Dit zou resulteren in minder distributieverliezen en een efficiënter energiegebruik.

LEES OOK. Collectief O3 shift bouwt duurzaamste woonproject van Lier

"Momenteel zijn woongebouwen verantwoordelijk voor 47% van onze totale CO2-uitstoot. 35% daarvan is afkomstig van energie", vertelt CEO Seppe Van Hout. "Als we het wooncomfort van niet alleen deze, maar ook volgende generaties willen verzekeren, is een energieneutrale oplossing essentieel."