Nieuws Limburg ArcelorMittal wil fors besparen op overhead

ArcelorMittal wil fors besparen op overhead

ArcelorMittal wil fors besparen op overhead

ArcelorMittal zet het mes in de Europese vestigingen. Een groot saneringsplan, dat intern Leap wordt genoemd, mikt op een besparing van 25 procent op alle ondersteunende diensten (dus niet de productie). Alle vestigingen moeten een actieplan voorleggen waarin staat hoe zij hiertoe gaan bijdragen. Tegen eind 2012 moet de studiefase af zijn, zodat in 2013 en 2014 de implementatie kan plaatsvinden. Dat hierbij honderden jobs zullen sneuvelen is duidelijk. Vooral de administratie en de kaderleden moeten zich zorgen maken. De vakbonden verzetten zich dan ook hevig tegen Leap.

Ondertussen hebben ook de ministers van België, Luxemburg en Frankrijk zich gemoeid met de plannen van de staalgroep. Midden september vergaderen ze samen om te bekijken of er wettelijke initiatieven kunnen genomen worden om de afslanking van ArcelorMittal in Europa tegen te gaan. Het bedrijf van Lakshmi Mittal heeft ook al laten vallen om mogelijk nog meer hoogovens in Europa te sluiten (zoals gebeurde in Luik). In dat geval verliezen duizenden medewerkers hun baan. Een aantal productie-sites liggen al enige tijd -al dan niet voorlopig- stil.

De mate waarin ook Aperam (de inox-divisie van ArcelorMittal) in Genk aan de besparingswoede kan ontsnappen, is nog niet geheel duidelijk. De beursgang van Aperam brengt wel met zich mee dat ook aan de kant van de publieke aandeelhouders de druk om hogere rendementen te behalen, toeneemt.

ArcelorMittal Projects in Overpelt moet zich alvast niet veel zorgen maken. Wie een omzet van 30 miljoen euro haalt met 2 voltijdse medewerkers kan moeilijk op de overhead gaan besparen… Wat anders is dan bij AND Steel, ook in Overpelt. ArcelorMittal kondigde daar 3 maanden geleden de intentie tot sluiting aan, waardoor 64 jobs op de tocht staan.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Sector
Personen
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.