Ambiorix 2023 kopie

Ben en Sarah Spaas brengen Ambiorixprijs naar Hamont

De 34ste Ambiorixprijs, zowat de belangrijkste onderscheiding die Limburgse ondernemingen kunnen verdienen, gaat naar Spaas Kaarsen uit Hamont-Achel. Het traditierijke familiebedrijf, dat dit jaar precies 170 kaarsjes uitblaast, wordt door de jury geprezen omwille van (onder meer) de uitgekiende strategie, de familiale waarden, de klantgerichtheid en de ambitieuze groeiplannen.

De kogel is door de kerk: Spaas Kaarsen wordt de opvolger van APK Group als winnaar van de prestigieuze Ambiorixprijs van VKW Limburg. Het waren juryvoorzitter Leo Sleuwaegen, VKW-voorzitter Marc Warson en gedelegeerd bestuurder Ruben Lemmens die de trofee (een mooi kunstwerk) mochten overhandigen aan Ben en Sarah Spaas.

Kaarsen in de kerk
Spaas Kaarsen kent een rijke geschiedenis. Het was in 1853 dat de eerste generatie brouwerij De Posthoorn in Hamont omvormde tot een blekerij van was. Die activiteit groeide doorheen de jaren uit tot een Europese hoofdrolspeler in de productie van kaarsen. Onder aanvoering van de vijfde generatie, vertegenwoordigd door Ben en Sarah Spaas, wordt een breed gamma van kaarsen gemaakt in de vestigingen van Hamont (150 mensen) en die in Polen (200 medewerkers). Het gaat zowel om theelichtjes, als kaarsen voor tafelversiering, outdoor kaarsen of dikke kaarsen voor religieuze diensten. In totaal worden er elk jaar 1,5 miljard kaarsen geproduceerd, waarvan elke dag 9,5 miljoen theelichtjes. Dit zorgt voor een omzet van 140 miljoen euro, waarvan zo'n 85% uit export.

Spectaculaire groei
Juryvoorzitter Leo Sleuwaegen (KULeuven - Vlerick Business School), verklaart waarom Spaas Kaarsen met de hoofdprijs aan de haal mag: “Ondanks de rijpe marktomgeving en de turbulente tijden met aanzienlijke grondstofprijsverhogingen, blijft Spaas Kaarsen een sterk groeiende onderneming. Het succes steunt op doorgedreven procesautomatisering, innovatie, de kwaliteit van de producten en de dienstverlening naar de klant. Spaas Kaarsen zet sterk in op zowel private label-afnemers als op eigen merkontwikkeling, met de ambitie om het merk ook in het buitenland sterker te maken. De spectaculaire, rendabele groei van Spaas Kaarsen over de afgelopen vijf jaar is het resultaat van een volgehouden ‘customer centricity strategie’. De onderneming wordt ook gekenmerkt door een open leiderschapsstijl en familiecultuur met centrale waarden. Deugdelijk bestuur is geen ijdel concept, maar een wezenlijk onderdeel van de dynamiek van het bedrijf. De langdurige en weloverwogen voorbereidingen voor de overdracht naar de volgende generaties, zijn daar een voorbeeld van”, besluit prof. Sleuwaegen.

En ook VKW Limburg toont zich uitermate tevreden met de keuze van de jury: "We zijn echt fier dat een familiebedrijf met een lange traditie op onze erelijst wordt bijgeschreven", aldus voorzitter Marc Warson. "Spaas Kaarsen is voor ons een voorbeeld van een performante, goed geleide en toekomstgerichte organisatie. Ze verdienen absoluut om de Ambiorixprijs te winnen."

De kersverse Ambiorixlaureaten Ben en Sarah Spaas reageren opgetogen: “Wij zijn bijzonder vereerd deze mooie award te mogen winnen. Wij dragen deze met veel plezier op aan al onze 350 medewerkers. Het is dankzij hun betrokkenheid en gedrevenheid dat we zijn uitgegroeid tot het bedrijf dat we vandaag zijn. En échte erkenning voor hun harde werk. Het beeld zal een mooie plaats krijgen in ons bedrijf.”

De onderscheiding wordt aanstaande maandag officieel overhandigd tijdens de Jaarvergadering van VKW Limburg, telkens goed voor meer dan 1.000 aanwezigen.