Voka Limburg roept in deze tijd van het jaar traditioneel de medewerkers van de feestdis om samen de pagina’s van het Belgisch Staatsblad te tellen. Voor 2021 werd het eindtotaal bepaald op 126.260, maar liefst 30.200 pagina’s meer dan vorig jaar. “Dit is deels te wijten aan de steeds veranderende coronamaatregelen, die via de officiële kanalen moeten bekendgemaakt worden”, weet Johann Leten, gedelegeerd bestuurder van Voka Limburg. “Toch is het een trend van overregulering die al veel langer geleden werd ingezet. Vervelend voor burgers, maar stilaan aan ramp voor ondernemers die hun concurrentiepositie ten opzichte van andere landen steeds verder zien verzwakken door onze rigide regelgeving. De kafkaiaanse toestanden die door de toenemende wetten en decreten ontstaan, bewijzen dat een maatschappij niet binnen een te strikt keurslijf past. Dit zorgt eerder voor chaos dan voor duidelijkheid.”
Olietanker
Voka Limburg grijpt de situatie aan om nogmaals te pleiten voor administratieve vereenvoudiging. “In een geglobaliseerde en gedigitaliseerde economie is snel reageren van cruciaal belang. Dat geldt al zeker voor investeringen en het inzetten van arbeidskrachten. Dus, beste overheid: zorg voor een algemeen regelgevend kader waarbinnen ondernemers zelf snel kunnen inspelen op veranderingen. Buurlanden draaien en keren als een speedboot, terwijl wij op een olietanker gelijken. En we weten allemaal hoe dat is afgelopen in het Suezkanaal…”, besluit Leten.
“Duizenden regeltjes verzwakken onze concurrentiepositie”
Nee, de overregulering wordt er niet beter op. In 2021 werd het Belgisch Staatsblad nog eens 30.200 pagina's dikker dan het vorige record. Allemaal regeltjes en weetjes die u als burger en ondernemer onder de knie hoort te hebben. "Het verzwakt onze concurrentiepositie ten opzichte van het buitenland", vindt Johann Leten van Voka Limburg.
02 januari, 2022