Voka-voorzitter-Joris-Vrancken-HR-015 kopie

Joris Vrancken: “Wanneer gaan we iedereen aan het werk zetten?”

“Werken is geen vies woord. Bedrijven zorgen voor werk, en zonder werk is er geen welvaart.” Van nieuwbakken voorzitter Joris Vrancken van Voka Limburg is bekend dat hij de dingen met naam benoemt. Dat zal hij donderdagavond ook doen, in zijn maidenspeech op de Nieuwjaarsinvitito.

De Nieuwjaarsinvitito van Voka Limburg is één van de meest prestigieuze netwerkevents van Vlaanderen. Voor de 31ste editie donderdagavond worden in de Hasseltse Trixxo Arena ruim 2.600 ondernemers en ondernemende medewerkers verwacht.

“2023 was geen ondernemersvriendelijk jaar, en 2024 belooft weinig beterschap. De loon- en energiekosten blijven doorwegen en de economie hapert”, zegt Joris Vrancken, die op 1 januari officieel de voorzittershamer van Voka Limburg overnam van Karin Van De Velde. En dus vraagt Voka Limburg met aandrang dat de loonkostenhandicap wordt weggewerkt. “Een werknemer in mijn vestiging in Heusden-Zolder kost mij bruto 20 procent meer dan een identieke collega in één van mijn Nederlandse vestigingen”, weet Vrancken. “Daarnaast moet dringend iets worden gedaan aan de starre procedures inzake economische migratie, de overdreven Vlaamse regulitis en het onzekere vergunningenbeleid.”

Einsteintelescoop
Het goede nieuws is dat de bedrijfsinvesteringen fors zijn toegenomen, zeker op het vlak van vergroening en digitalisering. Voka Limburg vraagt een extra boost. Daarvoor moeten de publieke investeringen in onderzoek en ontwikkeling omhoog. Tot dusver is de overheid goed voor slechts 25% van de 10 miljard euro aan O&O-investeringen, de rest komt van de bedrijven. Nog op het verlanglijstje: de dogmatische visie op onze energiemix en de botsende Europese doelstellingen moeten op de schop, en het 5G- en 6G-netwerk moeten sneller worden uitgerold.

“Limburg moet dan weer resoluut inzetten op de bouw van de Einsteintelescoop. Die zal onze provincie, Vlaanderen en heel België de komende decennia een economische boost geven”, meent Leten. “Als enige economische levensader voor Limburg moet naast het Albertkanaal dringend meer ruimte komen om te ondernemen. Ook de leidingstraat, met pijpleidingen voor CO2-afvoer en waterstofaanvoer tussen de haven van Antwerpen, het Albertkanaal en het Ruhrgebied, moet eindelijk worden gerealiseerd. Tenslotte is het essentieel dat de UHasselt een volwaardige universiteit wordt. Alleen zo kunnen we ons aantal start- en scale-ups opdrijven.” Voka Limburg wil zelf ook zijn verantwoordelijkheid nemen. Nadat het een jaar geleden met PXL en het provinciebestuur een eerste talentcenter opende in Hasselt, volgt binnenkort een tweede in Genk. Die centra helpen leerlingen en hun ouders een goede keuze te maken voor het secundair onderwijs.

2 manifesten
In een verkiezingsjaar komt Voka Limburg traditioneel met een verkiezingsmanifest. Dit jaar worden er dat twee: eentje naar aanloop van de nationale verkiezingen van 9 juni, met twaalf bouwstenen voor een welvarend Limburg, en eentje met concrete aanbevelingen voor de 42 Limburgse gemeentebesturen.

“Het wordt alle hens aan dek”, besluiten Vrancken en Leeten. “Met de hogere inflatie, een recordaantal faillissementen, de bouwsector die zwaar onder druk staat en bedrijfsinvesteringen die afnemen, zijn de economische voorspellingen eerder negatief. Dat is nefast voor ons allemaal. Welvaart ontspringt uit het zweet en de toewijding van elk individu dat zich inzet voor een gemeenschappelijk doel. Zonder bedrijven is deze welvaart er niet. Bedrijven zorgen namelijk voor werk. En zonder werk is er geen welvaart. Er zal dus gewerkt moeten worden. Want werken is geen vies woord. Het wordt tijd dat iedereen dit beseft.”