Kris Peeters: “Wees gerust, ik word geen linkse”

VKW Limburg had federaal vice-premier en minister van Economie en Werk Kris Peeters (CD&V) naar Limburg gehaald om voor een ondernemerspubliek zijn visie op de actualiteit te geven. Peeters had er duidelijk zin in, en maakte er een humoristische conference van, met toch een aantal duidelijke boodschappen. "De groeiprognoses en tewerkstellingscijfers gaan de goede richting uit," zei hij. "We mogen dus wel wat klagen, maar moeten niet zagen. Vanuit de overheid draaien wij hard aan het stuur om een verandering te forceren. Maar we moeten wel zorgen dat we hierdoor niet uit de bocht vliegen en er passagiers overboord slaan. Vandaar dat sociaal overleg zo belangrijk is. In ons land bestaat die overlegcultuur. Vergeet niet dat de vertegenwoordigers van de werkgevers daar mee aan tafel zitten. Wij gaan er als politici van uit dat de onderhandelde compromissen die ons worden voorgesteld, gedragen zijn door alle ondernemers."

Socialist
Kris Peeters zei wel de bekommernissen van de ondernemers te begrijpen. "Wie mij nog kent vanuit mijn Unizo-periode, zal misschien denken dat Peeters helemaal ontspoord is en een linkse is geworden. Maak u geen zorgen, dat zal nooit gebeuren," lachte hij. "We komen voldoende op voor de belangen van de bedrijven. Kijk naar de indexsprong. Dat gaat dus over 2,6 miljard euro die in onze ondernemingen wordt gepompt om hun concurrentiepositie te verbeteren. Dat is historisch."

Kris Peeters Tenneco 4Toch gaf Peeters ook heel wat argumenten om de deur open te houden voor bijkomende loonsverhogingen. "Er staan regelmatig bedrijfsleiders aan mijn deur die zeggen dat ze al jaren winst maken, en het onthoudbaar is geworden om hun medewerkers niet in dat succes te laten delen," aldus Peeters. "Of bedrijven die me vertellen dat hun buitenlands hoofdkantoor absoluut geen stakingen wil, en een loonsverhoging nodig is om de gemoederen te sussen. Die sociale vrede is veel waard. Het zijn vooral de ondernemers die daar baat bij hebben, want zij betalen uiteindelijk toch de rekening als het misloopt."

De minister gaf tot slot ook nog enkele indicaties over toekomstige dossiers. Zo liet hij uitschijnen dat het SWT-dossier voor de Ford-werknemers in orde komt, dat in het kader van de taxshift de tankkaarten zullen aangepakt worden in plaats van de bedrijfswagens, en dat er in het dossier van de vermogenswinstbelasting een engagement voor jobcreatie mag zijn als er meer winst gemaakt wordt. "Het uiteindelijke doel is de werkgeversbelastingen terug te dringen van 33 naar 25 procent," besloot Peeters met een positieve boodschap voor het ondernemerspubliek.