Leon Peters nieuwe voorzitter Bouwunie Limburg

Leon Peters, zaakvoerder van het gelijknamige dakwerkbedrijf in Maaseik, is verkozen tot nieuwe voorzitter van Bouwunie Limburg. Dat heeft de organisatie aan de leden bekendgemaakt. Peters (foto boven) volgt er Louis Linsen op, die omwille van zijn schepenmandaat in Peer, de fakkel doorgeeft.

Dakwerken Peters MaaseikDe Bouwunie is een onderdeel van ondernemersvereniging Unizo, en vertegenwoordigt via diverse beroepsverenigingen, zoals de vloerders, schilders of stukadoors, de kmo's in de bouwsector. Leon Peters is al vele jaren actief binnen de organisatie als voorzitter van de dakwerkers. Eén van zijn stokpaardjes is de doorstroming van jongeren naar de bouwsector. Gelijktijdig is Davy Maesen (foto onder) bij Bouwunie Limburg gepromoveerd tot directeur. Hij was er tot dusver aan de slag als coördinator.

davy-maesenPeters en Maesen krijgen meteen enkele serieuze uitdagingen voor de voeten geschoven, want de vooruitzichten zijn allesbehalve rooskleurig. In de 3-maandelijkse bouwbarometer die de studiedienst van Bouwunie Limburg publiceert, blijkt dat de malaise aanhoudt. Vooral de lage investeringsbereidheid van particulieren in nieuwbouw houdt aan. En ook de overheden investeren weinig. "Daarnaast neemt de oneerlijke concurrentie nog toe, waardoor de orderboekjes van de Limburgse bouwkmo’s, die met eigen werknemers hun brood trachten te verdienen, steeds moeilijker gevuld geraken," aldus de nieuwe voorzitter. "Veertig procent van de bouwkmo’s verwacht in 2013 slechtere zaken te doen dan in 2012, terwijl terwijl slechts 13 procent het beter denkt te doen. Een erg precaire situatie, en dan zeker voor hen die nu al op hun tandvlees zitten." Het is al van de zomer 2009 geleden dat de bouwbarometer nog positief was.