DSM Genk

Limburgse tape om auto-onderdelen te maken

Bij DSM in Genk wordt 11,5 miljoen euro geïnvesteerd in de productie van een nieuw soort composietmateriaal. Het gaat om een tape waarmee onderdelen voor auto's kunnen gemaakt worden. Hierdoor zou een wagen tot 40 procent lichter kunnen worden, wat goed nieuws is voor de CO2-uitstoot en de besparing op brandstof.

De Genkse vestiging van DSM produceert hoogwaardige grondstoffen voor onder meer de auto-industrie. “Ruim negen op de tien auto’s die vandaag wereldwijd worden geassembleerd, bevatten kunststoffen die met onze grondstoffen worden geproduceerd”, aldus algemeen directeur Ruud Jacobs. Intussen is het R&D-team bij DSM Genk volop aan het zoeken naar materialen die het gewicht van de onderdelen kunnen drukken. “Ruim een kwart van het brandstofverbruik is afhankelijk van het gewicht", zegt Joost d’Hooghe van DSM Engineering Plastics. "En hoe hoger het gewicht, hoe hoger dus ook de CO2-uitstoot.”

Bolides
Een alternatief zijn de composietmaterialen, die nu al in de luchtvaart en in exclusieve sportwagens worden toegepast. “Het nadeel van die composietmaterialen is hun kostprijs en het feit dat ze meestal niet kunnen gerecycleerd worden”, aldus onderzoeker Raj Mathur. Maar, DSM heeft nu een composietmateriaal op basis van polyamide ontwikkeld, dat niet alleen sneller en kostenefficiënt kan geproduceerd worden, maar ook kan gerecycleerd worden. Het materiaal is niet in de vorm van korrels, maar wordt als tape geproduceerd. “Door onze tape realiseren we een potentiële gewichtsbesparing van 30 tot 40 procent per auto", aldus nog Raj Mathur. "Het potentieel op het vlak van CO2-reductie is dan ook gigantisch.”

Investering
DSM kondigt nu aan dat er in Genk een nieuwe lijn zal worden gebouwd voor de productie van deze revolutionaire tape. Daar is een investering van 11,5 miljoen euro gemoeid. “Onze fabriek werd voor deze investering uitverkoren”, zegt Ruud Jacobs. “Dat is belangrijk voor de verankering van DSM in Limburg.” Vandaag werken er ruim 250 mensen in deze plant. Door de extra lijn komen er een vijftiental nieuwe jobs bij.