“Mensen met passie nodig om samen Europa te veroveren”

Voor de tweede finalist van de JCI Jonge Limburgse Ondernemer van het Jaar, landen we in Oudsbergen, waar Rob Creemers zijn bedrijf Cteso op amper 4 jaar tijd tot een begrip heeft gemaakt. De machinebouwer, die voorlopig vooral machines maakt voor de verwerking van olijven, is ambitieus. "Klanten en medewerkers tevreden stellen, dat is de basis waar we het verschil mee maken. In heel Europa, als dat kan", aldus de voormalige rugbyspeler.

"Ik ben een ingenieur in automatisering en heb dus een technische opleiding gehad", steekt Rob van wal. "Dat leidde naar een job in de machinebouw, waar ik als projectmanager fungeerde. Ik had dus wel al kaas gegeten van het vak, toen mijn broer Stijn en ik in 2017 in bijberoep met onze eigen zaak zijn gestart. Cteso, wat staat voor Creemers Technical Solutions, begon dus redelijk bescheiden, maar toen klanten steeds meer bestellingen plaatsten, hebben we in 2019 de knoop doorgehakt om voltijds voor Cteso te kiezen." Naast de broers Creemers is in 2023 nog een derde vennoot ingestapt: Kristof Dirkx. "Dat geeft een stevigere basis om te groeien", aldus Rob. "Superbelangrijk. Als ik iets heb geleerd is het wel dat de structuur er eerst moet staan vooraleer een groeispurt kan ingezet worden. Anders loopt alles gegarandeerd in het honderd..."

“Zonder structuur kan je nooit snel groeien”
Het management heeft de taken goed verdeeld. “Ik doe zelf de sales, strategie en structuur”, legt Rob Creemers uit.
“Stijn is meer operationeel bezig, en zorgt als het product is voor de testen, plaatsen bij klanten, naservice, enzovoort. En dan is er Kristof, die de engineering leidt. Het technisch uitwerken van een idee van de klant: daar ligt onze sterkte. Het is dus niet gewoon een machine assembleren, maar wel ze van a tot z ontwikkelen en zorgen dat ze een toegevoegde waarde levert aan de klant.”

De structuur om te kunnen groeien, staat er dus al. “Ja, en dat is belangrijk om snelheid te kunnen maken”, weet Rob. “Op het moment dat grotere projecten naar je toekomen, moet je er klaar voor zijn. Als je niet georganiseerd bent om grote orders aan te kunnen, word je automatisch een aantal stappen teruggezet. Die fout hebben we niet willen maken. Investeren voor de lange termijn: dat is mijn devies.”

De pijlsnelle groei van Cteso is nog niet echt merkbaar in de cijfers. “We zijn in volle opbouw”, legt Rob uit. “Het is nu dat de bal snel begint te rollen. Het afgelopen 1,5 jaar zijn we bijna verdubbeld in omzet en kwam er 1/3 medewerkers bij. We zijn nu met 16 en permanent op zoek naar bijkomende specialisten. Want daar wringt vaak het schoentje van de vooruitgang: onvoldoende technische mensen vinden is overal in de sector een probleem. Wij hebben dan nog geluk gehad dat een concurrent is gestopt, waardoor wij enkele toppers konden binnenhalen.”

“Het team is alles. Iedereen moet vakkennis combineren met passie, anders werkt het niet.”

“Alle expertise zo vroeg mogelijk rond de tafel brengen”
Rob vindt de open communicatie met de klant belangrijk. “Het beste resultaat komt er als je -samen met de klant- in een heel vroeg stadium, kunt brainstormen over de machine die hij nodig heeft. Vervolgens moet je wat heen en weer pingpongen: een functie toevoegen, een programmatie bijsturen, tests uitvoeren,… De machine moet perfect zijn vooraleer ze naar de klant gaat en dan kan je dus best zo snel mogelijk alle expertise rond de tafel brengen.”

Cteso heeft voorlopig nog wel wat ruimte om de groeiplannen waar te maken. “Het eerste jaar zijn we twee keer moeten verhuizen. In de hal waar we nu zitten kunnen we nog eventjes verder, maar ook niet voor eeuwig. De kantoren die in onze hal staan, hebben we zelf gebouwd in de coronaperiode. Toen werden heel wat bestellingen on hold gezet, en hadden we plots wel wat tijd over om de handen uit de mouwen te steken. Beschouw het als een leuke teambuilding…”

“In rugby veel geleerd over zaken doen”
De 38-jarige bedrijfsleider is ambitieus: “We willen verder naam en faam maken in onze sector”, aldus Rob Creemers. “Zelfs in Europa willen we uitgroeien tot een echte referentie. Als we hard blijven werken en niet gaan zweven, komt dat helemaal goed. We zijn er klaar voor.”

Rob Creemers ziet zichzelf nog vele jaren de kar trekken van de onderneming. “Ik ben gegroeid in mijn rol als bedrijfsleider”, zegt hij. “Maar het ligt me wel om uitdagingen aan te gaan en berekende risico’s te nemen op het pad daar naartoe. Hoewel ik altijd heel ondernemend ben geweest, ook als intrapreneur, is het misschien toch een eigenschap die voortkomt uit mijn sport: rugby. Ik heb zelf lang gespeeld en daarna zelfs clubvoorzitter geweest. Je leert er wat teamwerk is, volharding ook. Hard, maar fair. Die lijn trek ik door naar de business. Volle gas vooruit. Wir schaffen das!”