temperatuur-HH-300×189

Nieuwe verwarming Houben vult verwachting in

Het Hollandsch Huys, een innovatief kantoorgebouw in Hasselt, waar een nieuw systeem van energiezuinige klimaatbeheersing wordt uitgeprobeerd, lost op vlak van milieuvriendelijke toepassingen de verwachtingen helemaal in. Uit onderzoek van een Europees consortium, dat in het Hollands Huys testen uitvoert naar de efficiëntie van betonkernactivering, blijkt dat externe weersomstandigheden geen effect hebben op het binnenklimaat. De binnentemperatuur wordt zomer en winter op 22 graden gehouden en dit met een energiebudget dat tot nul is herleid (zie grafiek).

Het lage-energiegebouw dat in 2007 werd gebouwd, heeft een E-peil van 49 en een K-peil van 22. De techniek die er wordt gebruikt is een combinatie van betonkernactivering, gewichtsbeparende vloeren met geïntegreerde technieken. Met nu ook zonnepanelen op het dak, komt men tot een nulverbruik voor koelen en verwarmen, aldus de Europese onderzoekers.

“Betonkernactivering is een nieuwe techniek waarbij waterleidingen worden verweven in de vloerplaten,” vertelt Véronique Houben van de groep Houben (Airdeck, Belvi, Houben Bouw,...), die de bouwheer van het project was. “Het stromend water in de betonnen vloerplaten zorgt ervoor dat het beton warmte afgeeft als het te koud is, en warmte opneemt als het te warm is. Zo wordt constant een ideale temperatuur bereikt. De warmtepomp die de temperatuur van het water bepaalt, werkt met sondes die 75 meter diep in de grond zitten."

“Ons gebouw is 4.400 m2 groot en de kost voor het verwarmen én koelen lag met deze technieken jaarlijks rond de 4000 euro," legt gedelegeerd bestuurder Ewald Houben uit. "Dus net geen euro per vierkante meter. Dat is mooi, maar toch gaan we verder. Met het plaasen van zonnepanelen compenseren we het lage verbruik van de warmtepomp, waardoor de energiefactuur nu tot nul euro wordt herleid.”

De case van het Hollands Huys wordt nu in een soort draaiboek verwerkt dat Europese architecten en ingenieurs kunnen raadplegen om gelijkaardige concepten in hun projecten te integreren.