Nieuws Limburg Nog eens 19 jobs bedreigd bij Amcor (Halen)

Nog eens 19 jobs bedreigd bij Amcor (Halen)

Nog eens 19 jobs bedreigd bij Amcor (Halen)

Bij het verpakkingsbedrijf Amcor Flexibles Transpac in Halen zijn nog eens 19 banen bedreigd. Die intentie heeft de directie vrijdagmorgen bekendgemaakt tijdens een bijzondere ondernemingsraad. In mei 2011 werd al eens een fors geherstructureerd bij het vroegere Transpac.

Amcor Flexibles maakt flexibele verpakkingen voor de voedingsindustrie, onder meer wikkels voor snoepgoed en repen. Het bedrijf levert die verpakking aan de grote wereldspelers. De concurrentie is dan ook bikkelhard. Midden 2011 kondigde de directie al een herstructurering aan, waarbij aanvankelijk 66 banen zouden sneuvelen. Aanleiding toen was het wegvallen van het contract voor Mars en M&M’s, toen de belangrijkste klanten van het bedrijf. Uiteindelijk werd dat aantal beperkt tot 40, en beloofde de directie op zoek te gaan naar nieuwe klanten. Afspraak was toen dat er een nieuwe evaluatie zou komen als het bedrijf tegen midden 2012 niet opnieuw rendabel zou zijn.

“En dat is niet gelukt,” zegt ACV-secretaris Ludo Cox. “Er werden wel een aantal nieuwe klanten gevonden, maar toch wordt voor dit jaar nog een tekort aan volume van 35 miljoen m² verwacht.” Vorig jaar zakte de omzet met 30% terug en werd een verlies opgetekend van 17 miljoen euro. Ook de jaren voordien werd verlies geleden. StempeldagenVolgens de mededeling van de directie zou er 80 dagen economische werkloosheid moeten ingevoerd worden tot midden volgend jaar, indien er geen maatregelen worden genomen. “Maar dat werkt niet,” zegt Ludo Cox. “Vandaar de intentie om het personeelsbestand met 19 eenheden (18 arbeiders en 1 bediende) af te bouwen. Maar ook dan zullen er jaarlijks nog 45 stempeldagen nodig zijn.” De directie belooft in de intentieverklaring op zoek te gaan naar nieuwe, meer winstgevende volumes binnen anderhalf jaar. Voorts wordt de aandacht gericht op het verminderen van afval en het herbekijken van de manier van werken.Volgende week gaan vakbonden en directie een eerste keer aan tafel zitten. “Tot dan kunnen we niet meer vertellen, ook niet of we het aantal naakte ontslagen zullen kunnen beperken. Maar daar gaan we uiteraard op inzetten,” aldus vakbondsman Ludo Cox.

Amcor maakt deel uit van de gelijknamige Australische groep met 35.000 werknemers in 300 vestigingen in 43 landen.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Sector
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.