Horeca-300×200-1

Parlementaire commissie gevraagd voor noodplan horeca

De horecasector in ons land kan de laatste maanden weer rekenen op voldoende media-aandacht. Het mooie weer van de laatste maand zorgt ervoor dat de terrasjes vol zitten, maar de vraag is of er in de toekomst ook nog horecazaken en hun terrasjes zullen zijn… Het algemeen rookverbod vanaf 1 juli 2011 en de zoveelste verhoging van de bierprijs, zijn maar twee van de vele knelpunten waar horeca-uitbaters (opnieuw) mee geconfronteerd worden.

Om dit ook in de praktijk aan de beleidsverantwoordelijken te tonen, namen de Federatie Ho.Re.Ca-Limburg en UNIZO-Limburg een aantal geïnteresseerde federale en Vlaamse parlementairen mee voor een plaatsbezoek in Belgisch- en Nederlands Limburg. Het doel was om de politiek uit eerste hand te laten ervaren dat het haast onmogelijk is geworden om nog legaal een rendabele horecazaak uit te bouwen.

Zo gingen de parlementairen op bezoek bij restaurant O Geros in Genk, een goeddraaiende restaurant dat desondanks heeft beslist om te sluiten. Een tweede getuigenis werd gegeven door Albert Berghof van het Nederlandse Coffeelovers, die in Maastricht 3 succesvolle koffiezaken uitbaat, maar wiens zaak in Genk failliet ging omwille van de hoge sociale lasten en de verstikkende fiscaliteit.

Noodplan
"Als er geen ingrijpende fiscale en sociale maatregelen komen om de horecasector in ons land te ondersteunen, is het onvermijdelijk dat 50% van de restaurants en cafés binnen de 5 jaar hun deuren moeten sluiten," zo citeert Joël Stockmans van UNIZO-Limburg een studie van prof. Ghislain Houben (UHasselt). "De horecasector was de afgelopen 7 jaar de trieste koploper met het hoogste aantal faillissementen van alle sectoren in België. De overblijvers zullen verplicht worden om hun prijzen met 50 tot 70% te verhogen om het hoofd boven water te houden. Een biertje of kop koffie zou minstens 3 euro gaan kosten. Wij vragen een parlementaire commissie om dringend een noodplan voor de horeca op te stellen en uit te voeren!"

[caption id="attachment_5910" align="alignleft" width="300" caption="Parlementairen gingen bij de horecazaken langs om de problemen te inventariseren."][/caption]