Plastruco in Houthalen sluit: 56 jobs weg

De rechtbank van koophandel in Hasselt heeft maandag de Houthalense bedrijvengroep Plastruco failliet verklaard. Daardoor komen 56 banen op de helling te staan. Druppel die de emmer deed overlopen, was het dichtdraaien van de kredietkraan door KBC. Plastruco is gespecialiseerd in het spuitgieten van technische kunststofonderdelen voor de industrie. De geschiedenis van het bedrijf van de familie Truyens gaat terug tot in 1973, toen vader Jan Truyens het bedrijf oprichtte. Plastruco stond bekend voor zijn kwaliteit en richtte de jongste jaren nog dochterbedrijven op in Polen (TMR) en China (TPL). Met Dirk Truyens kwam de tweede generatie aan het roer van het familiebedrijf te staan.

Sinds het crisisjaar 2009 was het bedrijf evenwel verlieslatend. De bestuurders bleven echter hoopvol. Zo werd er vorig jaar nog onderzoek gedaan naar nieuwe producten voor TI Automotive, Tenneco Automotive, Tyco Electronics en Decoma Belplas. Maar dat heeft niet mogen baten. Volgens de rechtbank van koophandel zijn er intussen nog gesprekken geweest met twee kandidaat-overnemers, maar die onderhandelingen liepen spaak.

Kredieten
Toen huisbankier KBC besloot om de kredietkraan dicht te draaien, bleef de directie geen andere optie meer dan de boeken neer te leggen. De rechtbank van koophandel in Hasselt heeft daarop gisteren de drie vennootschappen (Plastruco, Plastruco Technics en Eldimat) failliet verklaard, en heeft twee curatoren aangesteld om het faillissement verder af te wikkelen. De komende dagen en weken moet blijken of een doorstart - na een overname - tot de mogelijkheden behoort. Zoniet gaan de 56 jobs allemaal verloren.