Corthouts Recor

Restant Recor op koers door derde generatie

Na het faillissement van meubelproducent Recor Hasselt, waarbij 180 jobs verloren gingen, werden de overige activiteiten van de groep door de familie Corthouts verdergezet in Genk. Charles en Adrien Corthouts, de kleinkinderen van oprichter René Corthouts, nemen nu het roer van die resterende activiteiten over. Recor Bedding en de (buitenlandse) productie van zitmeubelen zijn nog altijd goed voor 400 jobs. "Recor is niet dood. We zijn financieel gezond en zitten op koers", zo klinkt het veelbelovend.

Op 27 april 2020 vroeg Recor bij de Ondernemingsrechtbank bescherming aan tegen zijn schuldeisers. Behalve de productievestiging in Hasselt en Recor Bedding in Genk, beschikte het bedrijf ook nog over productiefaciliteiten in Slovakije en Hongarije. Alles samen 700 medewerkers, goed voor een omzet van 50 miljoen euro. De zoektocht naar een overnemer draaide op niets uit, en in augustus 2020 werd Recor Hasselt failliet verklaard. 180 mensen verloren toen hun job. (Intussen heeft ruim de helft van hen al een nieuwe baan gevonden).

De twee kleinzonen van de stichter gingen verder met de afdeling zitmeubelen, en brachten die activiteiten over naar Recor Bedding in Genk. Samen met CEO Peter Sarasyn, die in 2018 aan boord was gehaald, werd een nieuwe start gemaakt. “We hebben sindsdien een zwaar parcours afgelegd”, blikt Peter Sarasyn terug. “Recor is niet dood, het is nog steeds een belangrijke speler voor zitmeubels en bedbanken. Met meer dan 400 werknemers in binnen- en buitenland staat er weer een financieel gezonde groep, die klaar staat om met zijn merken opnieuw te groeien. Ik draag dan ook vanaf juli de leiding van de familiale holding opnieuw over aan de derde generatie, Adrien en Charles Corthouts.”

Maar de prijs is zwaar geweest, erkent ook Philippe Corthouts, voorzitter van de raad van bestuur van Recor. “Het was pijnlijk om afscheid te moeten nemen van onze productieactiviteiten en een groot deel van onze mensen in Hasselt. Dat heeft ons geraakt. We hebben er alles aan gedaan om het schip van koers te veranderen, maar de coronastorm was te hevig. Het zware offer is niet tevergeefs geweest. Het schip zit weer op koers, al zijn er nog uitdagingen zoals stijgende grondstofprijzen en lange levertijden.”

Ondertussen wordt samen met de stad Hasselt gewerkt aan een nieuwe toekomst voor de iconische Recor-site in Hasselt. “Wij zullen de nodige tijd nemen om daar een geschikt project van te maken”, besluit Philippe Corthouts.