SolarTotal: 2500 aanvragen zonnepanelen per dag

SolarTotal,

sinds kort verhuisd van Hasselt naar Beringen, is de belangrijkste leverancier en installateur van fotovoltaïsche zonnepanelen in Europa. Gezien de aanhoudende vraag naar zonnepanelen, stoomt het bedrijf door naar nieuwe recordcijfers. “We krijgen zo’n 2000 tot 2500 telefonische oproepen per dag. De telefoon staat dus werkelijk roodgloeiend,” zegt projectcoödinator Karin Van Acker. “Momenteel loopt ook de planning voor het derde kwartaal al aardig vol (september 2011).” Het succes vertaalt zich ook cijfermatig. Het in 2006 opgerichte bedrijf boekte na 12 maanden een omzet van 6,2 miljoen. Een jaar later was dat 35,3 miljoen en in 2009 al 73 miljoen euro. “Vorig jaar hebben we afgesloten met 57,5 miljoen,” zegt Karin Van Acker nog. "Een lichte terugval omdat we het jaar voordien op het einde massaal veel bestellingen kregen aangezien de subsidies zouden verminderen. Het gaf ons ook de ruimte om even op adem te komen." Ook het personeelsbestand groeit intussen gelijkmatig. Waar er in 2009 nog 17 werknemers op de pay-roll stonden, waren er dat vorig jaar al 133, en groeide dat aantal de laatste maanden door tot 179.

Naarmate de subsidies stilaan afnemen, verwacht SolarTotal een hergroepering in de sector. “We denken dat op termijn alleen de heel grote spelers zullen overblijven die ook internationaal actief zijn. Dankzij onze omvang kunnen wij betere prijzen hanteren, waardoor de investering voor onze klanten interessant blijft."

Tot slot nog dit: de Belgische Country Manager Luc Schulze heeft SolarTotal eind 2010 verlaten. Hij werd intussen opgevolgd door Eric Van Grimbergen.