Foamglas® uit Tessenderlo maakt isolatieproducten op basis van geschuimd glas. R&D Manager Stijn
Verlaak legt uit: “Foamglas® combineert de sterke eigenschappen van glas zoals waterdichtheid, dampdichtheid en druksterkte, met de isolerende eigenschappen van schuim. Met onze producten kan je zowel gebouwen, platte daken, funderingen en ondergrondse ruimtes isoleren, maar ook de fundamenten van LNG tanks of buizen in de chemische industrie.
Innoveren bij ons gaat in golven. Er zijn periodes dat we meer werken op procesinnovatie, om de processen beter te laten verlopen. Of om zuiniger om te gaan met grondstoffen en energie. Momenteel zitten we in een golf waarin we vooral werken aan het verbeteren van de producten zelf om zo een groter marktaandeel te kunnen krijgen. De meeste innovaties worden eigenlijk onderzocht op vraag van klanten, van onze verkopers die aanvoelen dat er een marktbehoefte is aan bv een zeker milieubesef in onze producten, of in dit geval een betere isolatiewaarde.
Momenteel voeren we een vrij fundamenteel onderzoek uit naar ons proces. Op voorhand weet je nooit helemaal wat daar uitkomt. Soms begin je aan een onderzoekstraject en moet je halverwege vaststellen dat het toch niet lukt, dat geeft wel de nodige frustraties. Maar in elk geval leren we wel altijd iets dat we dan kunnen meenemen naar een volgend onderzoekstraject. Het echte onderzoek, spelen met de fysica, zit bij de R&D-afdeling, maar in het hele bedrijf innoveert iedereen op zijn eigen manier. In productie spelen ze soms met de parameters om betere resultaten te kunnen krijgen, in het applicatielabo doen ze testen voor specifieke wensen van de klanten, en op die manier zit de innovatiegeest wel een beetje door het hele bedrijf verweven.
Dankzij het Innovatiecentrum hebben wij nieuwe bronnen kunnen aanboren om ons onderzoek te financieren en hebben we contacten kunnen leggen met andere partners, dat zijn vooral universitaire partners, of andere onderzoeks-instellingen in de buurt.
Wie wil innoveren moet niet in het wilde weg beginnen nadenken, maar moet duidelijke randvoorwaarden stellen waarbinnen je tot een oplossing hoopt te kunnen komen. Als je daarbinnen niet tot een oplossing komt, kun je de randvoorwaarden verruimen. Een zo klein mogelijk kader laat toe om focus te behouden en tot een innovatieve oplossing te komen die ook snel in de praktijk omgezet kan worden.
Klik hier voor het filmpje over deze innovatieheld
Surf ook naar www.neemvoorsprong.be
Het Innovatiecentrum helpt bedrijven door hen o.a. te begeleiden bij het opstellen van een subsidiedossier. Meer weten over onze diensten? Surf naar www.innovatiecentrum.be