pakken bioracer

Subsidies voor koeling van wielrenners Bioracer

Wielrenners die hard trappen, produceren warmte, en die warmte is nefast voor de prestaties. Als innovatieve specialist in wielerkleding wil Bioracer uit Tessenderlo een outfit uitvinden die de warmte afvoert, en zo topatleten naar de overwinning kan leiden. De eerste prototypes zijn bijna klaar.

Een efficiënte warmteafvoer kan bij wielrenners het resultaat van een wedstrijd beïnvloeden. Als ze 50 km/u rijden, hebben de trappers een vermogen nodig van ongeveer 500 watt. Bij die inspanning wordt ongeveer 2000 watt warmte geproduceerd. Kan die efficiënt afgevoerd worden, heeft de renner een onmiskenbaar voordeel. Bioracer wil dit via de kleding doen en heeft daarom het Cooling Platform opgericht.

Samen met een aantal projectpartners zal er intensief onderzoek worden gedaan naar innovatieve outfits voor onder meer de nationale wielerploegen van België en Nederland. Het Cooling Platform krijgt hiervoor subsidies van Crossroads2 (*). Nog dit voorjaar moeten de eerste thermische pakken klaar zijn en zullen ze uitgeprobeerd worden via objectieve metingen in een testkamer, waar de zuurstofgraad, temperatuur en luchtvochtigheid aanpasbaar zijn.

(*) CrossRoads2 is een subsidieproject dat kmo's ondersteunt met grensoverschrijdende, innovatieve en technisch haalbare ideeën. In Limburg zijn er 16 kmo's betrokken, goed voor een subsidiebedrag van 807.701 euro. In deze reeks lichten we een aantal van deze innovatieve projecten toe.