wijn in gors essers

Top van H.Essers gaat topwijn maken

Hilde Essers, bestuursvoorzitter van H.Essers en Gert Bervoets, CEO van hetzelfde bedrijf, gaan samen met Jan Gorissen (Palmers Verzekeringen & Vastgoed) de kasteelhoeve van Gors (Borgloon) ombouwen tot een wijndomein. Ze gaan de omliggende landbouwgronden beplanten met druivenranken om er een top-chardonnay van te maken.

Terroir du Limbourg heet de nieuwe vennootschap die de drie ondernemers 'als hobby' hebben opgericht. Het doel is om de vervallen hoeve in Gors te restaureren en er een wijnbelevingscentrum van te maken. Zowat 2,5 hectare landbouwgrond zal worden omgevormd tot plantage, met als doel om een echte Limburgse topwijn te produceren. “Voorlopig zijn we nog beter in wijn drinken dan in wijn maken, maar het wel de bedoeling om te groeien naar een hoog niveau, zoals onze buurman Peter Colemont van Clos d'Opleeuw", zo laat Gert Bervoets optekenen in Het Belang van Limburg.

"Het is niet onze voornaamste bedoeling om hier veel geld mee te verdienen", zegt Bervoets nog. Een bewering die ook collega wijnbouwer (en professor) Ghislain Houben onderschrijft. "Er is één manier om wijn-miljonair te worden, en dat is eerst wijn-miljardair zijn", grapte Houben donderdag op het eerste Limburgse Wijnbouwcongres 360°, dat plaatsvond op de Corda Campus. Wat niet wegneemt dat de Limburgse wijnbouwers het uitstekend doen. Hun aantal, en dus ook het afgeleverde volume, neemt toe. En dat terwijl de kwaliteit erg wordt gewaardeerd door toprestaurants en culinaire gidsen.

“Het economische belang van deze sector stijgt”, zegt Johann Leten, gedelegeerd bestuurder van Voka Limburg. "Het is daarom dat we een netwerk hebben opgericht waarin we Limburgse wijnboeren en wijnprofessionals verenigen om kennis en ervaringen uit te wisselen." Zoals op het eerste Limburgse Wijncongres, dat 120 deelnemers mocht verwelkomen en daarom tot een mooi succes uitgroeide. Volgend jaar verhuist het congres naar Nederlands Limburg.