V&R Solar Company komt met hybride zonnepaneel

Het heeft wat voeten in de aarde gehad, maar de eerste offertes zijn de deur uit bij V&R Solar Company. Sinds kort brengt het groene energiebedrijf uit Heusden-Zolder een zelf ontwikkeld hybride zonnepaneel op de markt: een zonneboiler en zonnepaneel in één. “Ideaal voor deze regio met regelmatige bewolking,” zegt ceo Rudi Vandromme van V&R. De sector van zonnepanelenbedrijven ziet zwarte sneeuw. Ook V&R is er niet aan ontsnapt. Ooit werkten er nog 200 mensen voor V&R, onderaannemers inbegrepen. Nu telt het bedrijf 30 personeelsleden. De oorzaken zijn ondertussen genoegzaam bekend.

Maar het bedrijf is ondertussen wel nieuwe markten en nieuwe producten gaan opzoeken. Zoals het hybride zonnepaneel dus.

“Wij zijn niet de eersten om een dergelijke combinatie uit te dokteren," geeft Vandromme ruiterlijk toe. “Maar andere hybride panelen haalden tot dusver nooit een behoorlijk rendement. Onze ontwikkeling wel." (zie foto, met de ontwerpers van V&R)


Krypton

Het geheim van V&R’s hybride paneel zit 'm in het gebruik van kryptongas, dat achter de zonnecellen het water opwarmt dat door koperen buizen stroomt. In het beste geval wordt de installatie gecombineerd met een elektrische boiler. “De consument vangt zo twee vliegen in één klap,” zegt Vandromme. “En als het bewolkt is, of er niet voldoende zon is om het water te verwarmen, is er wel nog voldoende licht om via de zonnecellen de elektrische boiler te voeden.”

Mooi meegenomen is dat er voor zonneboilers wel nog flinke subsidies te vinden zijn. Afhankelijk van de grootte rekent V&R op een kostprijs van 5.000 tot 8.000 euro. De terugverdientijd bedraagt momenteel 7 tot 8 jaar (tegenover 10 jaar voor een ‘gewone’ zonneboiler).

V&R is ook op geografisch vlak andere markten gaan opzoeken. “In vrijwel geheel Europa ligt de markt op zijn gat. Wij zijn daarom op zoek gegaan naar markten waar er genoeg zon is, maar er geen crisissen dreigen door subsidies. Want dit willen we niet nog eens meemaken. In Europa is er enkel voldoende zon in Italië en Spanje. Maar daar is de markt al verzadigd.”

Filippijnen
V&R heeft daarom zijn pijlen gericht op de Filippijnen en Zuid-Afrika. “Er zijn geen subsidies, maar wel een grote behoefte aan groene energie,” zegt Vandromme. V&R heeft er dochtervennootschappen opgericht, telkens samen met een lokale partner.

Voor het bijzonder arme Filippijnen heeft V&R een formule ontwikkeld waarbij met een beperkte investering (omgerekend 700 tot 800 euro) de consumenten er na vijf jaar vrijwel gratis stroom genieten.

Ook Dubai wordt momenteel door V&R op zijn mogelijkheden onderzocht.