Warsco Units aan de haal met Ambiorixprijs

De Ambiorixprijs 2013, de belangrijkste economische prijs van Limburg, wordt toegekend aan Warsco Units. Het bedrijf, met vestigingen in Genk en Zutendaal, produceert, transporteert en plaatst al meer dan veertig jaar tijdelijke en semi-permanente onderkomens en is uitgegroeid tot de grootste producent in België.

Werkgeversorganisatie VKW Limburg reikt de Ambiorixprijs jaarlijks uit aan een Limburgse onderneming uit de Top 500, die uitblinkt in kwantitatief en kwalitatief ondernemerschap met veel aandacht voor medewerkers en omgeving. Deze prijs is aan zijn 24ste editie toe. De 23 voorgaande laureaten doen het nog uitstekend, wat duidt op de degelijkheid van de strenge selectieprocedure. De eigenlijke prijs, een certificaat en een kunstwerk, wordt op maandagavond 30 september uitgereikt tijdens de jaarvergadering van VKW Limburg in aanwezigeheid van 1.100 ingeschreven ondernemers.

De onafhankelijke jury verkoos Warsco Units op basis van cijfergegevens van de afgelopen 5 jaar, waarbij rekening gehouden wordt met o.m. omzetgroei, netto rendabiliteit en toegevoegde waarde. Met extra aandacht voor innovatie, het omgaan met de medewerkers, de aandacht voor de omgeving, kwaliteitszorg en externe communicatie.

Warsco wintJuryvoorzitter professor Leo Sleuwaegen (Vlerick Leuven): “Warsco Units is een schoolvoorbeeld van doortastend en gedreven ondernemerschap. Via voortdurende productverbetering slaagt het bedrijf er in om kwalitatief de beste producten op de markt te brengen. Samen met de klant worden producten van bij het ontwerp aangepast aan de specifieke noden. Hun modulaire aanpak zorgt daardoor voor een degelijke customization". De jury was ook gecharmeerd door de nieuwe computergestuurde ontwerp- en productietechnieken en de logistieke aanpak. De ontwikkeling van Warsco steunt op een traditie van sterk ondernemerschap binnen de familie Warson, waar thans met Marc Warson de tweede generatie aan het roer staat. "Het bedrijf is bijzonder snel gegroeid. Tussen 2007 en 2012 groeide de omzet van de commerciële onderneming met meer dan 80% en dit gekoppeld aan een stevige toename van de cash-flow. Dit zijn uitzonderlijke prestaties in de moeilijke economische context van de afgelopen jaren", aldus nog de juryvoorzitter.

Warsco Units beschikt op de site in Zutendaal over 4.5 ha uitsluitend voor de integrale productie, van vlak ijzer tot de eindafwerking. Jaarlijks worden er daar zo'n 1000 tot 1200 units geproduceerd. De site van 70.000 m² in Genk biedt plaats voor de stockage van ruim 3000 verhuurbare units. Hier bevindt zich ook het hoofdkantoor en een hal voor herstellingswerken en een volautomatische wasstraat. De onderneming is uitgegroeid tot de grootste Belgische producent. Warsco Units alleen al realiseerde in 2012 een omzet van om en bij de 17 miljoen euro met direct en indirect een 120-tal medewerkers.