Zolderse KMO wil… 1 miljard euro investeren

Energy Solutions Group, een KMO uit Heusden-Zolder die vroeger als Patronale Solar en daarvoor nog als Edison Energy door het leven ging, heeft zopas bij diverse investeerders 85 miljoen vers kapitaal opgehaald. CEO Bert Creemers kondigt aan dat hiermee nieuwe projecten in hernieuwbare energie zullen worden opgezet. Het is de bedoeling om de komende jaren maar liefst 1 miljard euro te investeren in bijkomende capaciteit voor het opwekken van wind- en zonne-energie, maar ook in energie-opslag en laadpalen.

Energy Solutions Group is een uitvloeisel van de Hasseltse start-up Edison Energy, in 2010 opgericht door Davy Verheyden, Diederik Baeté en Bert Creemers. Na een joint-venture met Patronale Life, werd een straf parcours opgezet als onafhankelijke producent van hernieuwbare energie, met installaties in België en Nederland. De productiecapaciteit bedraagt vandaag 500 megawatt, die jaarlijks wordt uitgebreid met een groeipercentage van 50 tot 85%. Het bedrijf wil naar 1.500 megawatt evolueren in de komende jaren.

Om dat investeringsritme aan te houden, heeft Energy Solutions Group nu extra kapitaal aangetrokken. Via diverse institutionele investeerders en family offices, gegroepeerd in een speciaal opgericht fonds (Alpha Renewable Energy Fund), werd 85 miljoen bijeen gebracht (waarvan 70 via een kapitaalverhoging). Hiermee moeten de komende 3 jaar nieuwe projecten gefinancierd worden.

CEO Bert Creemers verwelkomt de nieuwe aandeelhouders met open armen: "De uitbouw van onze organisatie in de afgelopen jaren maakt dat we klaar zijn voor deze volgende stap. Dit zowel op het vlak van de ontwikkeling als voor het beheer en de uitbating van de infrastructuur. Wij zijn ervan overtuigd dat de nieuwe aandeelhouders met hun financiële bijdrage, maar ook hun expertise en netwerk, een aanzienlijke meerwaarde zullen bieden in de verdere ontwikkeling van Energy Solutions Group."