Raf Dom Raf Dom. Foto: SBB

COLUMN. “Als niet-beursgenoteerde kmo hoef je niet te rapporteren over duurzaamheid, maar is daarmee de kous af?”

Raf Dom is sinds 2022 CEO van SBB Accountants & Adviseurs. Elke maand schrijft hij voor alle regio's van Made in een column over actuele onderwerpen rond fiscaliteit en boekhouding.

Klimaatneutraliteit tegen 2050, dat is het streefdoel van Europa. De ambities liggen vast in de Green Deal, met de bijbehorende Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). Als kleine onderneming heb je geen rapporteringsverplichting, maar je maakt er beter toch werk van.

De CSRD bepaalt hoe ondernemingen moeten rapporteren en communiceren over hun impact op milieu en klimaat. Vanaf 2025 geldt die verplichting voor grote beursgenoteerde spelers en ondernemingen van openbaar belang. Voor alle andere grote bedrijven is dat vanaf 2026. Nog eens een jaar later volgen dan de beursgenoteerde kmo’s. Als niet-beursgenoteerde kmo hoef je dus niet te rapporteren, maar is daarmee de kous af? Neen, want er zijn tal van redenen om het wél te doen.

Eerst en vooral moeten grote bedrijven de duurzaamheidsimpact binnen hun volledige waardeketen in kaart brengen. Dus zullen ze bij hun grote én kleine leveranciers aankloppen voor duurzaamheidsgegevens. Wie nalaat om de vereiste data aan te leveren, zet zijn leveranciersrelatie op het spel.

Al die data bevatten ook voor jou waardevolle inzichten. Je leert eruit over je risico’s en kansen, wat leidt tot een betere bedrijfsstrategie en marktpositie. Daarbovenop sta je veel sterker in je schoenen tijdens financiële onderhandelingen als je een duurzaamheidsrapport achter de hand hebt. Investeren in duurzame technologieën levert ook efficiëntiewinst op en je voelt het in je portemonnee als je bewuster omspringt met water, energie en grondstoffen.

Tot slot: je reputatie vaart erbij. Consumenten en klanten koesteren steeds hogere verwachtingen rond duurzaamheid en ze stellen geregeld kritische vragen. Sollicitanten geven dan weer de voorkeur aan een duurzame werkgever.

Toegegeven, je bedrijfsvoering verduurzamen is een complexe uitdaging. Toch is het al lang geen keuze meer, maar een noodzaak. Investeren in duurzaamheid, is immers investeren in de toekomst, ook als kleine onderneming zonder rapporteringsverplichtingen.