Nieuws Mechelen Internationale tewerkstelling stijgt

Internationale tewerkstelling stijgt

Internationale tewerkstelling stijgt

MECHELEN – Belgische werkgevers bleven in 2020 een groot aantal werknemers tewerkstellen in een internationale functie. Op basis van gegevens van SD Worx België merken we zelfs een stijging van dit aantal werknemers. In totaal gaat het om een kwart meer internationaal actieve werknemers.

Ondanks de wereldwijde gezondheidscrisis bleven Belgische bedrijven internationaal actief om buitenlandse markten te benaderen. Belgische bedrijven deden hiervoor beroep op Belgische werknemers maar ze schakelen ook werknemers met een andere nationaliteit in om volledig of gedeeltelijk in een ander land te werken.

Greet Joos, Regio Manager bij SD Worx België, ziet een stijging van de internationale tewerkstelling bij Belgische werkgevers. “Er zijn meer Belgische werknemers internationaal actief (+16%) en ook meer werknemers met buitenlandse nationaliteit aan het werk (+34%) voor onze Belgische bedrijven. In de top vijf van werknemers met buitenlandse nationaliteit merken we naast Franse, Nederlanderse, Italiaanse en Indische werknemers nu ook veel Japanse werknemers die aan de slag zijn bij onze Belgische bedrijven.”

Veel internationale tewerkstelling gebeurde in 2020 via telewerk. Hierdoor konden veel buitenlandse en Belgische werknemers in hun thuisland aan de slag blijven in het kader van hun internationale tewerkstelling voor Belgische ondernemingen. “Bij het begin van de lockdown zagen we een stilstand voor het opstarten van nieuwe internationale dossiers. Die stilstand hebben we zien wegebben. We merken vooral veel vragen van Belgische kmo’s voor nieuwe internationale tewerkstellingen. Onze cijfers over 2020 duiden op een stijging van het aantal werkgevers met internationale tewerkstelling (27%) waarin kmo’s een prominente plaats innemen. Internationale tewerkstelling is -naast de interimsector- een goede barometer van de economie en deze cijfers stemmen ons voorzichtig positief dat we uit de coronacrisis klauteren!”

In 2020 zijn de meeste werknemers met buitenlandse nationaliteit in ons land (55%) tewerkgesteld als zogenaamde “expat” waarvoor het bijzonder fiscaal statuut van buitenlands kaderlid wordt toegepast. De buitenlandse werknemers die voor Belgische werkgevers werken, komen vooral uit Frankrijk en Nederland; samen zijn ze goed voor bijna één derde (29,21%) van de buitenlandse tewerkstelling verricht in opdracht van Belgische bedrijven. De werknemers met Franse nationaliteit blijven op nummer één gevolgd door de werknemers met Nederlandse nationaliteit.

Top 5 buitenlandse nationaliteiten in 2020 via detachering of expat-statuut (aandeel qua internationale tewerkstelling bij Belgische werkgevers, zonder de Belgen):

NationaliteitPercentage
1. Fransen19,80%
2. Nederlanders9,41%
3. Japanners8,40%
4. Italianen7,47%
5. Indiërs7,03%

In 2020 zakt het aandeel van de Britten verder: ze verdwijnen voor het eerst uit de top vijf, ook al neemt hun aantal nog steeds toe (met 16%). Naast Japanners kennen de Portugezen de grootste stijging in 2020. Amerikanen zetten hun opmars verder door, maar geraken net niet in de Top 10. Ook de Italiaanse, Poolse en Duitse werknemers kennen een grotere toename dan de Nederlanders.

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming
Personen

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming
Personen
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.