vriendinnen Foto: Joren De Weerdt

Vriendinnen inspireren elkaar om duurzaam te ondernemen: “Zelfs luxueus cadeaupapier is gemaakt van gras”

Vriendinnen en jonge onderneemsters Katja Wellens (35) uit Heist-op-den-Berg, An-Sofie Peirtsegaele (35) uit Mechelen, Jirka Asselberghs (36) uit Wespelaar (Haacht) en Janni Van Nuffel (27) uit Baal (Tremelo) inspireren elkaar om duurzaam en afvalvrij te ondernemen. Dankzij Jirka is de vitrine van Katja’s zaak L‘ Essentiel in Heist duurzaam aangekleed. Dankzij An-Sofie werkt Katja met gerecycleerd verpakkingsmateriaal. Kapster Janni vond dan weer inspiratie bij L’ Essentiel om geknipt haar te recupereren.

In 2022 opende Katja haar feel good store L’ Essentiel in Heist-op-den-Berg. Klanten kunnen er terecht voor een persoonlijk traject rond gezondheid en huid-of lichaamsverbetering. “Onze kruisbestuiving van duurzaam ondernemerschap begon allemaal bij An-Sofie”, zegt Katja. “Met haar online onderneming Tis Just opende ze de ogen van al haar volgers en ook die van mij. Met handige tips leerde ze ons hoe we met minder afval kunnen leven. Ik kan nu afvalvrij ondernemen, terwijl L‘ Essentiel toch pure luxe uitstraalt. Pakjes verzenden doe ik met gerecycleerd materiaal. Zelfs mijn luxueuze cadeaupapier is gemaakt van gras.”

“Ecologische handdoeken, wasbare wattenschijfjes en een Belgisch merk dat veel waarde hecht aan het ecologisch aspect zijn de kers op de taart”, vult Katja aan. “De producten van RainPharma zijn 100% van natuurlijke oorsprong en zeer geconcentreerd, waardoor er weer minder verpakkingsmateriaal nodig is. Verpakkingen die sneller leeg zijn, zoals die van eiwitshakes, zamel ik in als knutselmateriaal voor scholen en verenigingen.”

Vaas van oma

Dankzij onderneemster en stylingspecialiste Jirka van Vitrin 112 uit Wespelaar is de etalage van L’Essentiel duurzaam ingericht. “Niets is leuker dan in kringwinkels op zoek te gaan naar leuk stylingmateriaal of vintage spullen”, zegt Jirka. “Zelfs de vaas van Katjas’ oma staat nu ergens in een etalage te pronken. Je kunt bij ons ook materialen huren. Zo hoeven mijn klanten niet steeds iets aan te kopen en kunnen ze ook weer duurzaam ondernemen.”

Janni, een trouwe klant van Katja haar feel good store, opende in 2023 haar kapsalon Knipkapelleke in Baal. “Als klant bij L‘ Essentiel vond ik haar duurzaam ondernemerschap inspirerend. We verzamelen geknipt haar daarom in speciale zakken. Die stuur ik op naar Hair Recycle in Brussel. Zij maken er matten van om olielekken op te slorpen of ze gebruiken het als waterzuiveraar.”