Bedrijf uit Erembodegem klaar om de wereld te veroveren

Ass. Trends / Bizz: Iwein en Joost De Smedt

Joost De Smedt richtte een goed jaar geleden nanoGrid op, een bedrijf dat een tool ontwikkelde die ondernemingen en organisaties moet helpen om energie te besparen. De onderneming uit Erembodegem lijkt klaar om de wereld te veroveren. “Omdat die tool zo gebruiksvriendelijk, nauwkeurig en goedkoop is, zijn we bezig aan een enorm sterke groei”, zegt hij. “Aanvragen uit diverse landen, waaronder uit China, houden we daarom nog af, maar we beginnen wel uit te rollen in Nederland en Noord-Frankrijk. En we analyseren ook het energieverbruik in 150 McDonald’s-vestigingen in India.”

Nog veel te veel bedrijven hebben geen flauw benul van de bedragen die verloren gaan als lichten nutteloos blijven branden of als verwarmingsinstallaties onnodig blijven draaien. Facility managers van bedrijven met bijvoorbeeld verschillende winkelpunten vragen zich voortdurend af of ze wel genoeg punten scoren op hun rapport van energie-efficiëntie. “Natuurlijk krijgen ze van hun energieleveranciers overzichten van het gebruik”, zegt Joost De Smedt, “maar dat zijn overzichten per kwartier. En het blijven alleen naakte cijfers, zonder benchmarks, en zonder ijkpunten die een vergelijking tussen de verschillende vestigingen mogelijk maken. Daarom hebben wij met een aantal jonge twintigers, die informatica echt in de vingers hebben, een zeer gebruiksvriendelijke tool gescnhreven die niet alleen het energieverbruik analyseert per minuut, maar ook dadelijk rapporteert én die alarmsignalen uitzendt als er ergens iets verkeerd loopt.”

Eén van de jonge informatici die meeschreef aan de software van Nanogrid is Iwein De Smedt, de zoon van Joost. “Dat de gebruiksvriendelijke analysetool aanslaat blijkt uit de cijfers. “We werken al voor diverse grote bedrijven zoals AVA papierwaren, Base en Brantano”, zegt Joost De Smedt, “en met onze software gebeuren al 36 miljoen metingen per dag. In India hebben we McDonald’s als klant binnengehaald. We krijgen ook aanvragen uit tal van andere landen, waaronder China. Die boot houden we voorlopig nog even af, omdat we eerst nog in eigen land en in Nederland en Frankrijk voort willen doorbreken, maar het blijft de bedoeling om met ons systeem wereldwijd door te breken.” Waarom nanoGrid dan wel in India actief is, heeft volgens Joost De Smedt een simpele verklaring. “Het is een zeer goede testmarkt. Als een systeem daar werkt, dan werkt het overal. Maar het is dankzij een samenloop van toevallige omstandigheden dat we daar kunnen beginnen zijn. We hebben dat te danken aan het Indiase bedrijf dat onze toestellen assembleert en dat voorstelde om McDonald’s te benaderen.

De besparingen die dankzij de correcte analyse van het energieverbruik kunnen gebeuren zijn enorm. “Klanten betalen per vestiging gemiddeld zo’n 500 euro installatiekosten en dan een maandabonnement van zowat 100 euro”, legt Joost De Smedt uit. “Maar door de besparingen die de analyse, de rapportering en het geven van alarmsignalen oplevert, verdienen ze hun investering razendsnel terug. We werken al voor een aantal scholen die op een energiefactuur van 2.500 euro per maand dankzij ons systeem meer  dan de helft besparen. In tijden waarin de onderwijsinstellingen het financieel moeilijk hebben, is dat mooi meegenomen. Net als het feit dat ons systeem er helpt voor zorgen dat een overmatig energieverbruik niet langer het milieu belast.”