Nieuws Vlaams Brabant Een nieuw bier met een rijke geschiedenis

Een nieuw bier met een rijke geschiedenis

Louis Tobback, Dirk Vansina, studenten Lander Jespers en Kevin Ceulemans en brouwer bart luts stellen Luvanium voor (tekst bart)

Een nieuw bier met een rijke geschiedenis

Brouwerij Luvanium laat een eigen tripel los op thuishaven Leuven. Een nieuw bier met een rijke geschiedenis, die teruggaat tot de achttiende eeuw. De Luvanium Tripel wordt vanaf nu geschonken in een achttal Leuvense cafés en is permanent te koop in acht winkelpunten in en om Leuven.

Leuven staat al eeuwenlang bekend om zijn bier en zijn studenten. In de achttiende eeuw hadden de studenten zelfs hun eigen bier, dat Canjakker of Collegebier werd genoemd. Luvanium Tripel is geïnspireerd op dat exclusieve bier dat gedronken werd binnen de colleges en bekend stond om de krachtige smaak.

Luvanium Tripel wordt gebrouwen met dezelfde brouwgranen als de vroegere Canjakker en is minstens even sterk: 9 graden. De ontwikkeling is het werk van Bart Luts. Deze brouwer brengt met Luvanium vergeten Leuvense bieren opnieuw tot leven. De tripel is zijn derde bier, nadat hij eerder Blond en Cuyt geïntroduceerd had.

De Canjakker had een specifieke functie in het studentenmilieu. Bart Luts dook met enkele studenten in de geschiedenis. “De Canjakker kon alleen gedronken worden binnen de katholieke colleges waar de studenten verbleven”, zegt hij.

“Bij de maaltijd, tijdens de vrije uren of op vakantiedagen werd het edele gerstenat geschonken om ervoor te zorgen dat de studenten niet naar de plaatselijke drankgelegenheden of naar de cabarets zouden afzakken. Of met andere woorden: om de studenten binnen de muren van het college te houden. De studenten zelf zouden trouwens nauw betrokken geweest zijn bij het mouten van de granen en het brouwen van het bier.”

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming
Personen

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming
Personen
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.