Afbeelding4 Erik De Keersmaeker (Eylenbosch) rechts achteraan met de lichtgrijze trui. Foto HORAL/ Cliff Lucas

Iconische brouwerij zet belangrijke stap in heropleving van biermerk

SCHEPDAAL, BEERSEL, ASSE - Eylenbosch is het nieuwste lid van de Hoge Raad voor Ambachtelijke Lambiekbieren (HORAL). Daarmee telt de vzw, die het merendeel van de geuzestekers en lambiekbrouwers verenigt, voortaan twaalf producenten.

Sinds 2020 is Eylenbosch, na Lambiek Fabriek en Den Herberg, de derde brouwerij die aanknoping zoekt bij HORAL. De Hoge Raad heeft als hoofddoel de promotie van ambachtelijke lambiekbieren, in het bijzonder Oude Geuze en Oude Kriek.

“De verjonging van de sector zet zich met andere woorden door”, vertelt Gert Christiaens, die herverkozen is als HORAL-voorzitter. “Dat is heel bemoedigend voor de toekomst van de traditionele lambiekbieren. Vooral omdat we jaar na jaar vaststellen dat ook aan de consumentenzijde Lambiek, Oude Geuze en Oude Kriek het bij twintigers en dertigers heel goed blijven doen. De traditionele lambiekbieren worden door volwassenen van alle leeftijden gewaardeerd.”

Wereldtentoonstelling

Ook al is Eylenbosch een nieuw lid van HORAL, de naam gaat al heel lang mee. De Schepdaalse brouwerij werd in 1886 opgericht door Emile Eylenbosch en groeide uit tot één van de belangrijkste lambiek- en geuzeproducenten van het Pajottenland. De brouwerij kende haar hoogtepunt rond de wereldtentoonstelling van 1958, maar daarna verloren de lambiekbieren door de opkomst van pils aan populariteit.

Eylenbosch stopte met de productie van geuze en andere lambiekbieren in het begin van de jaren ‘90. De brouwerij werd gekocht door de familie De Keersmaeker van Mort Subite en ging later over in handen van Alken-Maes. In 2002 besloot de brouwerijgroep om de deuren van Eylenbosch te sluiten.

Renovatie

Het iconische gebouw aan de Ninoofsesteenweg is na tientallen jaren leegstand opgeknapt tot woon- en winkelproject. Gelijklopend met die renovatie, wekte Erik De Keersmaeker samen met brouwingenieur Klaas Vanderpoorten en jeugdvriend Jeroen Lettens ook het biermerk Eylenbosch weer tot leven. Op dit ogenblik staan al Eylenbosch Oude Lambiek, Oude Geuze, Oude Kriek en Oude Schaarbeekse Kriek op de winkelschappen.

“De burelen van Eylenbosch zijn gevestigd in het oude brouwershuis van de familie De Keersmaeker in Kobbegem. Sinds 2019 maakt Klaas alle lambiek eigenhandig in de brouwinstallatie van De Troch in Wambeek. De lambiek laten we rijpen in de vierkantshoeve van Hof van Piemont in Zellik. Binnenkort zullen we ook lambiek opslaan in het iconische Eylenbosch-gebouw”, vertelt Erik De Keersmaeker. “Onze eerste flessen Oude Geuze werden twee jaar geleden voorgesteld. De drie jaar oude Lambiek die verwerkt werd in de blend van de Oude Geuze die nu op de markt is, is nog afkomstig van een collega-lambiekbrouwer. De eerste Eylenbosch Oude Geuze gestoken met 100% lambiek van Eylenbosch is voorzien in de lente van dit jaar.”