(rechts) Sien en haar man Nicolas. Foto's: Mirin (rechts) Sien en haar man Nicolas. Foto's: Mirin

Nicolas ruilt koken aan huis in voor gastronomisch restaurant in Roosdaal: “Wou mijn eigen stempel drukken”

Nicolas Van Kerkhoven (33) en zijn vrouw Sien Groebbens (30) hebben onlangs hun eigen restaurant geopend in de Koning Albertstraat 186 in Onze-Lieve-Vrouwe-Lombeek, een deelgemeente van Roosdaal. In het verleden deed Nicolas ervaring op in een sterrenzaak in Elewijt, als chef-kok voor ING, en als kok aan huis. Maar die laatste twee ruilde hij recent in voor een gastronomisch restaurant. "Op een bepaald punt wilde ik graag mijn eigen stempel drukken."

Als we bellen naar Mirin, krijgen we de charmante gastvrouw Sien aan de lijn die ons vraagt of ze ons wat later mogen terugbellen. Chef Nicolas legt namelijk de laatste hand aan de dessertjes van de middagshift. Dat doet hij al sinds vorig jaar december. Toen deed het koppel de deuren open van hun eigen restaurant Mirin, vernoemd naar een soort Japanse rijstwijn. "De afgelopen maanden waren al heel fijn. We kregen al veel positieve reacties," vertelt Nicolas. "Bij ons kun je terecht voor een 3-4 of 5-gangenmenu. In het weekend bieden we alleen 4- of 5-gangenmenu's aan."

De horeca is geen onbekend terrein voor de chef-kok. Nicolas studeerde af aan de hotelschool en kwam als 18-jarige terecht bij het voormalige sterrenrestaurant Kasteel Diependael in Elewijt, waar verschillende filmsterren en bekende zangers aan tafel schoven. Volgens chef-kok Noël Neckebroeck werd zelfs de eerste Vlaamse regering gevormd in Kasteel Diependael. Maar in 2021 hing Neckebroeck zijn koksmuts aan de haak en ging met pensioen. "We werkten samen als vader en zoon," zegt Nicolas over de samenwerking. "Ik ontdekte een passie voor nieuwe smaken en gerechten. Ik hou van de creativiteit van het vak. Geen enkele shift is hetzelfde. We spelen in op de klanten die er zijn. Als iemand bijvoorbeeld iets niet lust, moet je snel en creatief kunnen handelen."

(De tekst gaat verder onder de foto)

Een impressie van Mirin. Foto's: Mirin
Een impressie van Mirin. Foto’s: Mirin

Eigen stempel

Nicolas werkte vervolgens twee jaar voor ING als directiechef waar hij driegangenlunches kookte op gastronomisch niveau voor prominente figuren van de bank. Dat deed hij in combinatie met ARTesjok waarmee hij gerechten maakte aan huis. “Dat was zo’n succes dat ik elk weekend bezig was. Na een tijdje werd dat  te veel en begon het te kriebelen om zelf een zaak te openen. Op een bepaald punt in je leven wil je je eigen stempel drukken. Als je voor iemand kookt, kook je naar de visie van een bepaalde chef. Ik wilde mijn eigen gerechten op tafel zetten.”

Het koppel vond een pand waar vroeger het restaurant De Brabantse Ardennen zeventig jaar gevestigd was. “De eigenaar contacteerde me en mijn vrouw en ik hebben het pand dan overgenomen. We veranderden wel het concept en de naam. We kozen voor Mirin, een mooi klinkende naam die iets met eten te maken heeft.”