Nieuws West-Vlaanderen Acht ondernemers uit de Westhoek tekenen voor uitzonderlijke Oekraïne missie

Acht ondernemers uit de Westhoek tekenen voor uitzonderlijke Oekraïne missie

Acht ondernemers uit de Westhoek tekenen voor uitzonderlijke Oekraïne missie

VEURNE, KOKSIJDE – Acht ondernemers uit de Westhoek organiseerden zopas een uitzonderlijke driedaagse richting de Pools-Oekraïense grens. Twee maal 1.600 kilometer. In konvooi brachten ze allerlei hulpgoederen voor de gestrande vluchtelingen uit de oorlog. Alsof dat al niet voldoende was, brachten ze ook ruim 20 Oekraïners, waaronder bejaarden en enkele kinderen, mee naar de Westhoek om hen hier tijdelijk onderdak te bieden.

De ‘helden’ die tekenden voor een uitzonderlijke humanitaire private missie zijn Wim Servagye (zwembadinstallateur), de drie broers Vandaele (Bart van Immo La Terrasse, Peter van Best Mannequins en Philip van Numnum), Jan Gunst (kok op pensioen), Michel Pattyn van de gelijknamige drukkerij, Nico Maes (Maes Promotion) en de gepensioneerde militair Dirk Verhaeghe.   

 

“Solidarity for Ukrain” bleef niet bij woorden vorige week. De organisatie Hiking 4 children vertrok vrijdagavond vanuit Oostende naar de grens tussen Polen en Oekraïne met hulpgoederen en keerde terug met 24 vluchtelingen die allemaal warm onthaald werden bij Belgische families of onthaal gezinnen. 7 wagens of minibussen trokken naar Polen met enkele aanhangwagens volgestouwd met goederen die door mensen werden binnengebracht. Het werd een weekend vol emoties, maar een belevenis die alle chauffeurs een leven lang zal bijblijven.

Reis van de stilte

Zelf omschrijven de ondernemers hun missie als ‘de reis van de stilte‘. Een verwijzing vooral naar de stilte die ze in hun hart mochten ervaren bij het zien van zoveel nodeloze ellende, maar ook de stilte die ze ondervonden aan boord toen ze de vluchtelingen in hun auto meenamen richting West-Vlaanderen. Misère in de ogen van de Oekraïeners, op weg naar een onbekende bestemming met mensen die het goed menen: het geluid van de stilte was bij momenten oorverdovend.

Het initiatief Hiking 4 Children van David Vander Maelen lag aan de basis van de opmerkelijke zending. Het goede doel werd opgemerkt en wekte meteen de interesse van een groep bevriende ondernemers. Vander Maelen heeft de bedoeling om wekelijks iets te doen voor Oekraïne (zie ook https://www.hiking4children.be/actie-solidarity-4-the-children-of-ukraine). Onderweg ondervonden de West-Vlaamse ondernemers erg veel solidariteit, maar werden ze naar eigen zeggen evengoed geconfronteerd met de pure ellende en ook wanhoop waarmee vluchtelingen moeten afrekenen.

 

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.