Knokke 21

Alex Dewulf ziet aanbodcrisis in Knokse vastgoedmarkt

KNOKKE - De vraag naar vastgoed in Knokke is in het coronajaar 2020 nog maar eens danig toegenomen. In die mate zelfs dat er nu een schaarste dreigt aan voldoende aanbod. Tot die conclusie komt de Knokse vastgoedspecialist Alex Dewulf in een open nieuwsbrief.

In een artikel, in april vorig jaar na het uitbreken van de corona pandemie, schreef Alex Dewulf al over de impact op de tweede verblijvenmarkt in Knokke. Hij was er toen op voorbereid dat de markt tot stilstand zou komen. “Mensen kopen geen tweede verblijf in onzekere tijden en vooral geen luxevastgoed omdat de beurzen zwaar onderuit zijn gegaan”, schreef hij zowat twaalf maanden terug.
Een foute inschatting, geeft Alex Dewulf vandaag toe. Er werden immers nooit meer tweede verblijven aan de Belgische kust en zeker in Knokke verkocht dan in 2020. En voorlopig blijft de vraag hoog.

Dreigende aanbodcrisis

Er tekent zich ondertussen een andere crisis af. Niet de vraag of de prijzen, maar het aanbod hapert, zo analyseert Dewulf de huidige toestand in Knokke. Er is duidelijk een aanbodtekort. "Vooral op de Zeedijk en in de residentiële appartementen- en villawijken, is het aanbod historisch laag", aldus Alex Dewulf. "In een normaal jaar staat permanent ongeveer 4% van de woningen in Knokke te koop. Bij 29 à 30.000 wooneenheden, zijn dat 1.200 stuks. In februari 2021 stonden bij Immoweb 859 zoekertjes. Daar zitten dubbele tellingen bij van appartementen en villa’s die bij meerdere makelaars te koop staan. Een redelijke schatting is dat er vandaag circa 700 à 800 wooneenheden te koop staan. Dat is 2/3 van het gebruikelijke aanbod. Wij denken dat dit een onderschatting is. Meer dan vroeger zijn er snelle of discrete verkopen die niet op de webportaalsites verschijnen."

Steeds volgens Dewulf is de belangrijkste reden voor het aanbodtekort niet ver te zoeken. Sinds juni 2020 werd er meer verkocht dan voorheen omdat de kopers door de corona-beperkingen moeilijker kunnen reizen en hun vrije tijd in eigen land doorbrengen. Om dezelfde reden stellen kandidaat-verkopers hun beslissing tot verkoop uit. Dit leidt ertoe dat veel kopers van een nieuw tweede verblijf hun bestaande tweede verblijf aanhouden. Vroeger kwamen die op de markt. Nu worden ze verhuurd of bijgehouden voor de kinderen. Er is ook minder nieuwbouw dan vroeger op de beste liggingen: de Zeedijk en de eerste lijn achter het strand. Dat doet de prijzen van het bestaande vastgoed in herverkoop stijgen.

Er is meer aan de hand

Ook de historisch lage rente speelt zijn rol en leidt zowel naar een hogere vraag als naar een lager aanbod. Het gebrek aan risico-arme beleggingsalternatieven doet de rest. "De sterkte van de huidige markt zal stand houden in 2021, ook als de rente zou verhogen", denkt Dewulf. "Het is de sterke wil van de kandidaat kopers om naar Knokke te komen die momenteel de markt drijft. Wij verwachten dat het onevenwicht tussen vraag en aanbod zich zal herstellen in de tweede jaarhelft als er weer vlotter gereisd kan worden. Naarmate de prijzen stijgen door de schaarste, zal het voor de verkopers ook aantrekkelijker worden om hun appartement of villa alsnog te koop te stellen."