Nieuws West-Vlaanderen Barco groeit weer dat het een lievelust is

Barco groeit weer dat het een lievelust is

Barco groeit weer dat het een lievelust is

KORTRIJK – De corona-perikelen zijn duidelijk verteerd bij Barco. Dat mag blijken uit de jaarresultaten 2022 die de beursgenoteerde Kortrijkse multinational bekend maakte. Ook voor dit jaar wordt op de ingeslagen weg verder gegaan en wordt een groei met 10 tot 15 procent voorspeld. Getekend: Charles Beauduin.

Barco is actief op drie deeldomeienen van de beeldvorming: medisch, kantoren en controlekamers en finaal ook cinema. Alles bijeen goed voor een omzet van net boven de 1 miljard euro, ofte één derde meer dan het jaar voordien. Het orderboek bereikte ook een zelden of nooit eerder geziene piek met 500 miljoen euro aan bestellingen. Allemaal voldoende redenen voor een optimistische boodschap. De resultaten overtreffen zelfs de prognoses van analisten. Feit is dat het Kortrijkse bedrijf opnieuw hetzelfde hoog niveau bereikt als voor de corona.
Omzet creëren en tekenen voor groei zijn maar een deel van het verhaal. Ook de winstijfers ogen bijzonder fraai. Het EBITDA (winst voor aftrek van interesten, belastingen, afschrijvingen en waardeverminderingen, klokte in 2022 af op 126,5 miljoen euro. Netto bleef daar 75,2 miljoen euro van over. Barco kondigde ook aan dat het een brutodividend uitkeert van 0,44 euro per aandeel en dat betekent een stijging van 10 procent in vergelijking met het jaar 2021.

Voor dit jaar verwacht Barco een omzetgroei van 10 à 15 procent. Verwacht wordt dat vanaf het tweede kwartaal ook de activiteiten in China weer moeten aantrekken. Dat was voor Barco de enige regio waar de omzet nog onder het niveau van voor de pandemie bleef.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Onderneming
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.