Afriwise RvB

Bart Sobry trekt grote namen en vers kapitaal aan bij Afriwise

ROESELARE - Bart Sobry, die mee aan de basis lag van Afriwise, is er  in geslaagd om twee grote namen aan te trekken als mede financiers en bestuurders. Het gaat om Jacques Emsens en Christophe de Limburg Stirum. Bart Sobry ( Zoutman / Potrell) en Mathias Vandaele (Hectaar) zijn de investeerders van het eerste uur.

Afriwise is op koers om de onbetwiste leider te worden op het vlak van juridische informatieoplossingen voor het Afrikaanse continent. In feite is Afriwise één grote digitale databank vol juridische informatie over diverse Afrikaanse landen. Vandaag werkt het bedrijf reeds samen met meer dan 100 advocatenkantoren en meer dan 3.000 individuele advocaten in Afrika. Dit vormt meteen ook de grootste samenwerking die ooit in de Afrikaanse professionele dienstensector is ondernomen.

Drie jaar na de oprichting (2018) verwelkomt Afriwise nieuwe investeerders in haar aandeelhouderschap. Jacques Emsens en Christophe de Limburg Stirum treden toe tot de raad van bestuur. De nieuwe financieringsronde die gepaard gaat met de benoemingen worden gezien als een belangrijke stimulans zijn voor deze start-up.

Jacques Emsens is niet de eerste de beste. Hij is al bestuurder bij Sofina, Sibelco, SigmaRoc, Le Pain Quotidien Bresil en Union Financière Boel. Christophe de Limburg Stirum van zijn kant heeft meer dan 20 jaar ervaring in het ondernemerschap, investeren en managen van middelgrote ondernemingen.

Afriwise ontwikkelde een digitale oplossing voor juridische informatie voor Afrika (legal tech). Het biedt toegang tot lokale nationale wetgeving en wetsvoorstellen en -ontwerpen, wetgevende monitoring, diepgaande en praktische juridische informatie en oplossingen, en dat alles vanuit één gecentraliseerd digitaal platform. Afriwise kon al het vertrouwen winnen van internationale bedrijven als IBM, Bolloré, Deloitte, Barloworld, Vodafone, Roche, DHL en MTN.

Onmogelijke opdracht?

Afriwise ging eind 2018 van start met de bedoeling om een oplossing te bieden voor de beperkte beschikbaarheid van actuele en kwalitatieve juridische informatie op het Afrikaanse continent. Bij gebrek aan juridische informatie, is het vaak niet ongebruikelijk dat juristen en compliance managers van bedrijven die in Afrika actief zijn geen middelen hebben om interne stakeholders te adviseren. De enige optie is vaak het inschakelen van lokale advocaten met als gevolg dat organisaties die in Afrika opereren, structureel geconfronteerd worden met hoge en onvoorspelbare juridische kosten.

De missie van Afriwise om deze problematiek aan te pakken werd alom gezien als een onmogelijke taak. De diepte en breedte van de juridische informatie die Afriwise op haar platform wilde samenbrengen, laat staan dagelijks te onderhouden, was ondenkbaar, vooral in markten zonder enige database om mee van start te gaan. Toch lukte Afriwise in zijn opdracht.

Man met ervaring

Afriwise wordt operationeel geleid door CEO Steven De Backer. Hij was al in de jaren negentig betrokken bij het toenmalige centrum Recht en Informatica aan de Universiteit Gent. Hij groeide op in Afrika, waar hij in 2003 terugkeerde om er als advocaat aan de slag te gaan. Hij stond aan de wieg van de oprichting en uitbouw van een netwerk van geassocieerde kantoren in Afrika en hielp bij de uitbouw van een pan-Afrikaanse praktijk van wat vandaag een van de toonaangevende advocatenkantoren op het continent is. Sinds 2003 heeft Steven als advocaat bedrijven bijgestaan in meer dan 40 Afrikaanse landen.  Afriwise is het resultaat van zijn jarenlange inspanningen om alternatieve en duurzame juridische oplossingen voor Afrikaanse markten te ontwikkelen, die passen bij de noden en budgetten van elk type organisatie, groot of klein, met of zonder winstoogmerk.

Versnelling hoger

Dankzij de inbreng van nieuwe investeerders, kan de groei naar nieuwe landen versneld worden en kan de technologie van het platform verder worden ontwikkeld. "We staan nog maar aan het begin van onze reis, maar deze kapitaalinjectie door Europese investeerders is een teken dat men mogelijkheden ziet voor Afriwise om een belangrijke data leverancier te worden", aldus CEO Steven De Backer. "We hebben het onmogelijke al gedaan. Vandaag verbetert ons platform aanzienlijk de bedrijfsvoering van grote multinationals in 11 landen op het Afrikaanse continent. We zijn verheugd met deze mijlpaal, mogelijk gemaakt door ons toegewijde team en de samenwerkingsverbanden die we zijn aangegaan met lokale advocatenkantoren. Ons succes hangt van hen af. Nu lokale toezichthouders en wetgevers steeds vaker boetes opleggen aan bedrijven die de lokale wet- en regelgeving niet naleven - bijvoorbeeld op het gebied van gegevensbescherming- is het voor bedrijven nog nooit zo belangrijk geweest om toegang te hebben tot juridische informatie en advies van hoge kwaliteit. Wij blijven ons platform aanpassen om aan de behoeften van onze abonnees te voldoen en zijn ervan overtuigd dat Afriwise de komende jaren de onbetwiste leider van juridische informatie en diensten in Afrika zal worden."

Afriwise wordt internationaal niet alleen geprezen omdat het de Afrikaanse advocatenkantoren in haar oplossingen integreert maar ook omdat ze het zakendoen in Afrika in het algemeen faciliteert. Als erkenning voor haar rol hierin heeft Afriwise een indrukwekkende lijst van prestigieuze prijzen in de wacht gesleept.

foto: Raad van Bestuur Afriwise