Nieuws West-Vlaanderen Brugse dokter Reginald Moreels richt hospitaal op in Congo

Brugse dokter Reginald Moreels richt hospitaal op in Congo

Brugse dokter Reginald Moreels richt hospitaal op in Congo

BRUGGE – Dokter en gewezen minister van Ontwikkelingssamenwerking Reginald Moreels blijft ook op zijn 71e bijzonder ambitieus en vooral ook ondernemend. De voorbije jaren trok de idealist in hem op geregelde basis naar Noord-Congo (Kivu) om er operaties te begeleiden. Nu is hij de architect achter de bouw van een hospitaal dat het etiket ‘Center of Excellence’ meekrijgt.   

Een tekening hoeft er heus niet bij: de gezondheidszorg in de Kivu-streek laat enorm te wensen over. Reden genoeg voor Reginald Moreels om toch te verhelpen aan de situatie. In de lente van dit jaar werd in Beni (Noord-Kivu) begonnen met de bouw van een heus hospitaal met 30 bedden en werk voor een dertigtal mensen. Moreels kent het terrein beter dan wie ook want hij gaat er al jarenlang opereren. Het achterliggende idee is dat het centrum niet alleen concrete hulp zal bieden, maar ook een voorbeeldrol zal vervullen. In een later stadium wil Moreels het non-profit centrum ondersteunen met een bedrijf, zoals een lokale apotheek.

De gronden waarop het hospitaal met verrijzen werd aangekocht door de vennootschap van de bekende Antwerpse ondernemers Thomas Leysen. Nu is gestart met de opbouw, goed voor een investering van 1,1 miljoen dollar. Moreels wist al de helft van dat bedrag bijeen te rapen via allerlei donaties en schenkingen. Bij een aantal West-Vlaamse families en bedrijven klopte hij niet vruchteloos aan. Ook de provincie West-Vlaanderen en het Brugse hospitaal AZ Sin-Jan kwamen al met dollars over de brug.

In deze fase wordt nog altijd verder gezocht naar donatoren. Moreels blijft het aanspreekpunt, maar ook de man die op het terrein de zaken wil aansturen, begeleiden en coördineren. In deze fase wordt nog altijd gezocht ‘wilde weldoeners’.

info: www.unichir.africa

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.