Vandenbulcke 24

Chocolaterie Vandenbulcke en Zuhal Demir schenken Kortrijk een belevingscentrum rond chocolade

HEULE - Chocolaterie Vandenbulcke kreeg goed nieuws van het kabinet Demir. Een relancesubsidie van 576.000 euro wordt toegekend aan het bedrijf uit Heule. Met dat geld zal een bezoekerscentrum en een unieke chocoladetrail worden ingericht op de productiesite in Heule. Uniek in ons land, want daarmee wordt Vandenbulcke de eerste chocolatier die productie aan een bezoekerscentrum koppelt.

De chocoladetrail moet bezoekers een unieke chocoladebeleving bezorgen op de productiesite die bezoekers informeert en inspireert. Hiermee zal het Kortrijkse bedrijf een belangrijke rol spelen in het overleveren van de passie voor en kennis over chocolade.

“Bezoekers uit heel de wereld die in Vlaanderen passeren, genieten hier van onze heerlijke chocolade", klinkt het bij Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir. "Met deze belevingstour brengen we ook het vakmanschap van chocolatier Vandenbulcke tot bij de bezoekers en creëren we een totaalbeleving.”

Met dank aan Obama

In Vlaanderen en bij uitbreiding in België bestaat nog geen chocolatier die productie aan een uniek bezoekerscentrum koppelt. Vlaanderen heeft in het buitenland een sterke reputatie te verdedigen als het gaat om culinaire kennis en kunde. Toen president Obama bij zijn eerste bezoek in België het woord nam zei hij: “I have to admit it is easy to love a country famous for chocolate and beer.”

Het spreekt met andere woorden voor zich dat de Belgische chocoladecultuur een belangrijke plaats inneemt in onze internationale reputatie en ons cultureel erfgoed, zo vindt Zuhal Demir.

Grote troef

Het internationale imago van Belgische chocolade is een belangrijke hefboom voor Vlaanderen om ons als culinaire bestemming te kunnen profileren. Ook voor Kortrijk moet dit een grote troef worden.

Kortrijks schepen van cultuur en roerend erfgoed, Axel Ronse, reageert alvast enthousiast: “In onze meest bruisende deelgemeente Heule schuilt met Vandenbulcke een verborgen parel: een chocolatier die een uniek verhaal schrijft en klaar is om de wereld te veroveren met nieuwe producten zoals hun internationaal bekroonde Petit Melo en de ecologische Cabosse praline", aldus Ronse. "Dankzij de relancesteun van minister Demir kan ook het grote publiek binnenkort kennismaken met dit familiebedrijf en het innovatieve productieproces dat gepaard gaat met de lekkere chocolade. "

Opening in 2024

Chocolatier Vandenbulcke zelf kan niet wachten om bezoekers te verwelkomen in hun belevingscentrum: “Het idee rijpte al een tijdje om ons bedrijf te koppelen aan een belevingscentrum waar de individuele bezoeker het prachtige verhaal achter onze chocolade kan ontdekken", zo luidt het. "Het wordt een interactief parcours voor jong en oud, met een unieke blik achter de schermen en diverse mogelijkheden tot degustatie. De opening van de chocoladetrail is voorzien in 2024.”